Over paniek en bodemvissen

 

Beleggers worden de laatste week heen en weer geslingerd. Er is een hevige correctie gaande wereldwijd. De paniek is toegeslagen. De angstbarometer VIX knalt door het dak. En gisterenavond startte ineens een groot koop-offensief op wallstreet. Is de bodem bereikt nadat de beurzen hun winsten van afgelopen maanden zijn kwijtgeraakt? Is het nu tijd om te gaan bodemvissen? 

Paniek

Afgelopen dagen was er paniek. Koersen blijken toch ook te kunnen zakken! Zoiets zijn beleggers niet meer gewend. Koersen konden immers alleen maar stijgen. Of consolideren. Inmiddels weet men beter. Angst en hebzucht. De VIX is omhoog gevlogen. Opties worden in 1 klap zeer duur. De handel zet de spreads (bied en laatprijzen) ver uit elkaar zodat er lastig te handelen is, of tegen veel te dure prijzen. Gisterenavond zakte de VIX weer. De paniek ebde weg.

 

Van hebzucht naar angst

De fear & greed barometer slaat uit naar extreme fear. Dit is een contrair signaal. Angst bij beleggers, beurzen bij hun (tijdelijke) bodem?

 

De meeste beurzen zijn afgelopen weken met 8-10% gezakt. Dat er paniek was, is duidelijk. Overal worden gaps opengelaten. Een gatenkaas. De bewegingen per dag zijn groot. Een teken van onrust. De uitgang was te klein.

Parabolische stijgingen

We weten dat parabolische stijgingen nooit goed aflopen. Dat is dit keer niet anders gebleken. De steeds steiler wordende helling is neerwaarts verlaten en een daling van bijna 10% volgde in een week tijd. Gisterenavond stopte de verkoopdruk en de kopers sloegen hun slag. Een grote stijging volgde.

Bodemvissen

Is het nu tijd om te gaan bodemvissen? Kunnen de beurzen gaan bouncen? Gisterenavond werd daar in ieder geval een start mee gemaakt. Wallstreet zette eerst nog een nieuwe low maar kon wel fors in de plus sluiten. De kopers proberen het.

De Europese beurzen zullen vandaag volgen.  Het vallend mes moet immers worden opgevangen. Trendmatig ziet het er natuurlijk niet goed uit voor de AEX. De index is uit de stijgende wig gevallen. Gaten in de grafiek (gaps).  Grote verkoopdruk. De winsten van afgelopen maanden zijn in 1 week teruggedraaid.

 

 

Het is nu nog te vroeg om te stellen dat de bodem bereikt is. Als de bounce niet al te sterk is, kan er op korte termijn met gemak een nieuwe verkoopgolf beginnen. Feit is dat de beurzen afgelopen week de eerste grote dalingsgolf in 2 jaar hebben laten zien en dat het technisch plaatje hierdoor sterk veranderd is in negatieve zin. Maar een bounce na deze grote daling is logisch.

En nu?

Het ziet er vanmorgen weer zwak uit voor wallstreet. De futures noteren alweer diep rood.  De achtbaan zal nog wel even verder gaan. Het is een boeiend bodemingsproces. Europa kan wel wat hoger openen. Europa heeft nog wat in te halen van gisterenavond.

 

Wil je een tijdje met ons mee chatten of lezen op de chat? Dat kan bijna gratis!

Kennismaken met de service optietrading!