Special: wat u als lange-termijn-belegger wilt weten

Na jarenlange koersstijgingen op de financiële markten, is het even gedaan met de euforie. Plots kwam de man met de hamer. Afgelopen weken kelderden de meeste beurzen met 10% en meer. Euforie heeft plaats gemaakt voor angst.  Moet u zich zorgen maken? Of biedt de recente terugval juist kansen?  In deze special leest u wat u als lange-termijn-belegger wilt weten. 

Lange-termijn-belegger

De meeste beleggers kopen aandelen voor de lange termijn. (5-10 jaar en langer). De meeste beleggers interesseert de waan van de dag op de beurzen niet. De meeste beleggers willen wel weten hoe de vooruitzichten voor de middellange en lange termijn zijn.

Sinds de bodem van de markten begin 2009 zijn de beurzen enorm gestegen. Tijd om winsten te verzilveren? Of is het daar nog te vroeg voor? Hieronder ziet u kwartaal, maand en weekgrafiek van de s&p500. Zo kunt u een inschatting maken hoe het beeld er technisch gezien voorstaat voor de lange termijn.

S&p500

De s&p500 is een maatgevende index. De 500 grootste bedrijven van de V.S. zitten in deze index. De trend van afgelopen 30 jaar staat hieronder. We zien links in de grafiek als eerste de parabolische stijging van de jaren 90. Bij een parabolische stijging gaat de grafiek steeds steiler. De jaren 90 waren indrukwekkend met ongeveer elk kwartaal een groene candle (= hogere koersen).

Kwartaal

 

Na de inverted hammer (topcandle) van het 3e kwartaal in het jaar 2000, knapte het lijntje. Dat bleek een groot verkoopsignaal voor de lange-termijn-belegger. Een jarenlange daling volgde. Na de bodem van 2003 ontstond opnieuw een stijgend kanaal met een top eind 2007. Toen ook dat lijntje brak, (verkoopsignaal voor de lange-termijn-belegger) volgde wederom een felle daling die jaren duurde. Sinds de bodem van 2009 hebben we opnieuw te maken met een stijgend kanaal. En een stijging die versnelt. Hee, seen that before!

Deze laatste stijging is (net als in de jaren 90) indrukwekkend te noemen. De lange-termijn-belegger maakt zich echter nog geen zorgen. Het lijntje is immers nog niet gebroken. De lange trend is nog stijgend. Maar de lange-termijn-belegger mag wel uit de winterslaap ontwaken. Er staat namelijk opnieuw een inverted hammer (topcandle) als laatste candle in de grafiek.

Het kwartaal is nog niet om, dus de laatste candle kan nog van vorm veranderen, maar na 9 kwartalen van stijging (groene candles) is de laatste candle dus een grote top-candle aan het worden. Het lijntje is echter nog niet gebroken. Be prepared!

Maand

In onderstaande MAAND-grafiek is de maand-trend van afgelopen 10 jaar te zien. En ook in deze grafiek is het lijntje nog niet gebroken. Dus ook voor de belegger die iets korter kijkt dan een kwartaal, is er nog geen verkoopsignaal.

 

Week

Stelt de huidige daling van 10% dan niks voor? Zelfs in de WEEKgrafiek zal de bull nog verdedigen dat de trend up is. En dat klopt. Zie maar.

De bear zal echter zeggen: hoho, de weektrend is niet meer stijgend! En ook dat klopt! Zie maar.

Bent u er nog? Leuk he? Beleggen.

Wat is het nou, stijgend of dalend? Dat is het mooie van grafieken. Vaak is een lijn in een grafiek pluri-interpretabel. En dat leidt dan weer tot cognitieve dissonantie.

En nu bent u zeker weg.

Vergeet bovenstaande alinea.

Feit is dat de beurzen met een grotere verkoopgolf te maken hebben. En dat er een parabolische stijging aan vooraf is gegaan. En dus is het niet onbelangrijk om in de opperste staat van paraatheid te verkeren. Er kan een spannende tijd aankomen met grote uitslagen. Dat was de paar keer hiervoor in afgelopen 30 jaar namelijk ook bij een soortelijke situatie.

We wensen u veel wijsheid toe bij het nemen van uw beleggingsbeslissingen de komende tijd. En als u deze beslissingen graag in overleg neemt, dan kan dat bij ons. Maak kennis met de persoonlijke service van optietrading! Bijna gratis!

 

Kennismaken met de service optietrading!

Rene vd Vondervoort