Trend-analyse van de AEX

Een trend-analyse van de AEX.  In deze update ziet u een duidelijke uiteenzetting van de trend van de Nederlandse beursgraadmeter AEX op de verschillende timeframes. Is de bull-markt over? Hoeveel schade is er nu eigenlijk aangericht? Wat zijn de belangrijke niveau’s waar we op moeten letten? Lees hieronder verder. 

Trend-analyse

Bij een trend-analyse worden de verschillende timeframes besproken. Als u op de grafiek klikt, wordt de grafiek uitvergroot.

Maandgrafiek aex

In deze grafiek is iedere candle 1 maand. De koersbewegingen van afgelopen 10 jaar. Sinds de bodem van maart 2009 zien we een patroon van hogere bodems. De laatste duidelijke bodem is van februari 2016 op 378 punten. Sinds die bodem is er een versnelling omhoog zichtbaar. Het trendkanaal wordt steiler.

Na een hoogste top van januari 2018 op 573 punten, is er nu een verzwakking. Vorige week was de AEX even uit dit laatste trendkanaal gezakt, maar omdat de maand nog niet om is, kun je nog niet definitief stellen dat de maandgrafiek verzwakt is.

Weekgrafiek AEX

In deze grafiek is iedere candle 1 week. In de weekgrafiek is de neerwaartse uitbraak wel zichtbaar. Met kracht is de aex 2 weken geleden uit het trendkanaal gezakt. Maar afgelopen week proberen kopers deze bearishe ontwikkeling per direct terug te draaien. Het was een sterke week met een plus van 2.7% voor de AEX.  De index probeert weer terug in het stijgende kanaal (wig) te geraken. Dit is nog niet gelukt, voor nu is het nog alleen een terugtest. De wig wordt teruggetest.

Daggrafiek AEX

In deze grafiek is iedere candle 1 dag. In de daggrafiek is de AEX uit de stijgende wig gezakt Met gaten in de grafiek. (gaps). Verkopers hadden haast. Afgelopen week is de rust wedergekeerd, De stijging van afgelopen week was echter niet voldoende om het technisch plaatje in de daggrafiek te doen verbeteren. Daar is meer stijging voor nodig. Een stijging boven de 535 punten zou het plaatje weer wat verbeteren, voorlopig mist de AEX de kracht om na de 10% daling weer een positieve trend in de daggrafiek te laten zien. De MA 20 ligt momenteel bij de 545 punten (hard dalend). De MA 50 bij 550 punten.

 

Uurgrafiek AEX

Iedere candle is 1 uur. In de uurgrafiek is de bounce te zien (herstelbeweging na de val).  De opvering blijft tot nu toe zeer beperkt. Als we naar de stijging van afgelopen week kijken, valt die tot nu toe in het niet bij de daling die eraan vooraf ging.

Kwartiergrafiek AEX

Onderstaande kwartiergrafiek tenslotte, laat de herstelbeweging sinds de bodem zien. Iedere candle is 1 kwartier. De bodem van een week geleden lag op 516 punten. Sindsdien is de AEX bijna 3% opgeveerd.

 

Conclusie

De eerste correctie sinds 2 jaar is een feit. Duidelijke haarscheurtjes in de lange-termijntrend. De herstelbeweging op deze daling is echter momenteel nog in volle gang. In dit stadium is dus nog niet te zeggen of de bull-markt klaar is. Pas als de herstelbeweging voorbij is, kunnen er verdere conclusies worden getrokken over het vervolg. Als de herstelbeweging hier ergens zou stoppen, maak dan je borst maar nat over het vervolg. Dat zou namelijk een duidelijk bearish signaal zijn. Afgelopen 9 jaar werd echter iedere correctie gevolgd door uiteindelijk nieuwe highs. It ain’t over till it’s over!

 

Vind je het leuk om een tijdje op onze chat mee te lezen of mee te doen? Neem dan een kennismakingsabonnement, bijna gratis en het verplicht u tot niets!

Kennismaken met de service optietrading!