Trump lost weer een verkiezingsbelofte in

De Amerikaanse president Donald Trump lost weer een verkiezingsbelofte in. Hij kondigde aan dat Amerika invoerrechten gaat heffen op staal (25%) en aluminium (10%). Europa, China en Canada hebben al maatregelingen aangekondigd om de Amerikaanse import te gaan belemmeren. Een handelsoorlog kent alleen maar verliezers. Trump ziet dat anders. 

”Makkelijk te winnen”

Een handelsoorlog is makkelijk te winnen is het argument van Trump. (@#$%^#$^&) ”America first”. De rest van de wereld mag niet verbaasd zijn dat Trump deze handelsoorlog start. Het was namelijk een verkiezingsbelofte.

De aandeelhouders van Amerikaanse staal-en aluminiumbedrijven zijn blij. De prijzen van deze grondstoffen gaan omhoog; meer winst in de toekomst voor deze sector. De rest van de wereld is totaal niet gebaat bij een handelsoorlog. Het telt alleen maar verliezers. Iedereen wordt een stukje armer door dergelijke structurele prijsstijgingen.

De V.S. is de grootste invoerder van staal ter wereld. (8% van de wereldmarkt). De prijzen van alle producten die staal of aluminium bevatten (auto’s, motoren, blikjes, olievaten etc.) zullen omhoog gaan. De inflatie zal hierdoor kunnen stijgen. Een fors hogere inflatie is misschien wel exact wat Trump wil met de onhoudbare schuldenberg van de V.S?

Maatregelingen Europese Unie

De Europese Unie bereidt maatregelen voor nadat Trump donderdag aankondigde vanaf volgende week invoerrechten op te leggen voor staal en aluminium. Volgens Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, zullen de 28 landen van de Unie ‘Amerikaanse producten op dezelfde manier’ behandelen, en dat alles in harmonie met de regels van Wereldhandelsorganisatie WHO.

Juncker zegt dat er onder meer gekeken wordt naar Harley Davidson motoren, bourbon-whisky en jeans van het merk Levi’s. Het zou gaan om een heffing van 25 procent op in totaal zo’n 3,5 miljard dollar aan goederen. Volgens Juncker moet dat “om de bilaterale handel terug in evenwicht te brengen”. “We willen een redelijke relatie met de Verenigde Staten, maar we gaan ons hoofd niet in het zand steken. We zijn hier, en ze gaan ons leren kennen”, aldus Juncker.

Juncker liet in een eerdere reactie al optekenen dat Europa niet bij de pakken zou blijven zitten “wanneer de Europese industrie en Europese banen worden bedreigd”. Hij waarschuwde dat “Europa nood heeft aan een handelsbeleid dat in staat is zichzelf te verdedigen: we zijn niet naief”.

De Verenigde Staten voeren elk jaar 30 miljoen ton staal en aluminium in, goed voor 24 miljard dollar, wat hen de grootste importeur ter wereld maakt. De helft van het staal komt uit Canada, Brazilië, Zuid-Korea en Mexico. Maar ook de 9 staalfabrieken in ons land vrezen de onrechtstreekse gevolgen van de Amerikaanse importtarieven.

Bron: nieuwsblad.be

Aanvulling:

De belangrijkste adviseur van Trump stapt op.

https://www.bnr.nl/nieuws/economie/10340872/belangrijkste-adviseur-van-trump-stapt-op