Zeer sterke week voor de financiële markten

Een zeer sterke week voor de financiële markten ligt achter ons. De week begon nog wat nerveus na de uitslag van de verkiezingen in Italië, maar de koopknop werd de hele week niet meer losgelaten. De AEX eindigde bijna 20 punten hoger dan het slot van de week ervoor op 537.14 punten. Op wallstreet ging het dak eraf. De nasdaq eindigde op een hoogste koers ooit! 

De trend van de AEX

In de weekgrafiek is de AEX een maand geleden uit de stijgende wig gevallen. Het logische vervolg na een val een uit stijgende wig is een grotere dalingsgolf. Maar de laatste weken is dat niet wat we zien. De AEX blijft namelijk de onderkant van die wig opzoeken. Het slot vrijdag was ook exact op het lijntje. De neerwaartse uitbraak is duidelijk ongewenst.

In de daggrafiek van de AEX is het gevecht met het lijntje nog beter te zien. De AEX komt er niet los van. De belangen zijn blijkbaar erg hoog. De AEX heeft afgelopen weken een paar keer een uitstapje onder de 520 punten gemaakt, maar doorzetten kon het niet.

 

In de uurgrafiek is afgelopen week opnieuw een stijgende wig ontstaan. Als dat patroon klopt, krijgen we OPNIEUW een dalingsgolf komende week. Maar de wig is nog niet klaar. De mogelijkheid van een nieuwe leg er bovenop blijft duidelijk aanwezig. Bijvoorbeeld richting de top van 2 weken geleden op 541 punten. Als de stijging daar ergens stopt, mag er opnieuw een grotere dalingsgolf verwacht worden.

 

De trend van de dax

De dax is in de weekgrafiek vorige week met kracht onder de lijn terecht gekomen. De dikke lijn is de top uit 2015. Deze lijn wordt nu weer teruggetest. Dat gebeurde de laatste maanden wel vaker. Om die reden is komende week belangrijk. Is het opnieuw een terugtest wat er afgelopen week is gebeurd? Of lukt het de dax om er weer boven te sluiten? Een slopend toppatroon.

Wallstreet

Wallstreet zet alle zorgen aan de kant. Met name de nasdaq heeft de dalingsgolf van afgelopen maand teruggedraaid en is overtuigend gesloten op een nieuwe all time high. De overige beurzen op wallstreet is dat niet gelukt.

 

Terwijl de nasdaq dus een nieuwe high plaatst, is dat bij de dow jones niet het geval. Het spel is nog niet gespeeld. Onderstaande grafiek laat zien waarom.

Na de val uit de parabolische stijging, is er sindsdien sprake van lagere toppen en hogere bodems voor de dow jones. Dit patroon is nog niet klaar. Bullish zou het zijn als de dow jones boven die ruit uitkomt , maar bearish zou het zijn als die ruit neerwaarts wordt verlaten. Beide opties liggen open voor komende week.

 

De korte trend

Tenslotte is er nog een overzicht van het geweld op wallstreet van afgelopen week. Met name vrijdag gingen de indices loodrecht.

dow future

s&p future

nasdaq future

Conclusie:

Een sterke week ligt achter ons. De honger naar hogere koersen is weer helemaal terug!  Er is wel divergentie tussen de ene en de andere index. Alleen de nasdaq zet nieuwe highs, overige beurzen volgen nog niet. Inmiddels staan er zware overboughtstanden in de uurgrafieken (RSI op 80++)  wat zeker hoog genoeg is voor een top. Er kan een daling uit volgen. Het kan bijvoorbeeld voor de AEX ook gewoon een terugtest van de wig blijken wat er nu gaande is. Onbeslist voor nu. Komende week is er meer duidelijkheid.

Wil je optietrading leren kennen? Meedoen of meelezen in onze chat?  Bekijk ons kennismakingsabonnement, het verplicht je tot niets!

 

Kennismaken met de service optietrading!

 

Een goede handelsweek!

Rene vd Vondervoort