Is het einde van de bullmarkt in zicht?

Is het einde van de bullmarkt in zicht? Steeds meer beleggers vragen zich hardop af wat er toch allemaal aan de hand is. Het sentiment op de markten is nerveus. Facebook luidt de alarmbel. Trump wil handelsoorlogje spelen met Japan en China. De rust op de markten is verdwenen. Tijd voor een analyse. 

Einde bullmarkt?

Beleggers vertrouwen het zaakje niet. De Fear & Greed index stond nog nooit zo laag als de slotstand van afgelopen vrijdag. Er heerst extreme angst onder beleggers.

 

De lange-termijn trends op wallstreet

Onderstaande kwartaalgrafieken laten de indrukwekkende stijgingen van afgelopen 25 jaar zien. Iedere candle is 1 kwartaal. De crashes van 2001-2003 en 2008-2009 vallen in het niet bij hetgeen er daarna gebeurd is.

De trends zijn al zo lang onafgebroken stijgend, dat de indices op record-afstand BOVEN hun voortschrijdende gemiddelden (MA 20 en 50) noteren.  (groene en rode stippellijn).

DOW JONES 

Na 9 (!) kwartalen van stijging achter elkaar, is de laatste candle een rode geworden.

 

Ondanks de daling van afgelopen kwartaal, is de kwartaal-uptrend nog net niet gebroken. Het stijgend trendkanaal is nog in tact. De laatste jaren zien we zelfs een versnelling naar boven. Het stijgend trendkanaal is steiler geworden.  Vele stijgende kwartalen achter elkaar. Totdat de man met de hamer wordt tegengekomen. Dat laatste lijkt nu het geval. De laatste candle is een grote rode topcandle. (inverted hammer). De hele stijging van afgelopen kwartaal is bijna volledig teruggedraaid. Topvorming.

S&P500

Ook hier de indrukwekkende stijging sinds de bodem van 2009. Bijna alle candles zijn groen. Door de stijging in de laatste week van afgelopen kwartaal zijn de indices op wallstreet niet op hun laagste punt van het kwartaal gesloten.  Wel is de candle van Q1 2018 rood.  Dat was bij de s&p500 net als bij de dow jones ook 9 kwartalen geleden.

 

NASDAQ 

Bij de nasdaq is de kwartaalcandle zelfs nog net groen. Wel is het grootste gedeelte van de stijging van afgelopen kwartaal teruggedraaid. Het stijgend kanaal is ook hier nog in tact.

 

Vliegen in de soep

In de maandgrafieken op wallstreet zien we duidelijker vliegen in de soep. De stijging van eerder dit jaar is teruggedraaid. De neiging om uit de stijgende kanalen te vallen is aanwezig. Door de sterke laatste week van de maand is de index nog net binnen het kanaal gebleven.

 

 

Net als in de kwartaalgrafieken, staan de US-indices ook in de maandgrafiek nog (ver) boven de MA 20 en 50. Trendmatig kun je hiermee stellen dat de seinen nog op groen staan. De RSI (0nder de grafieken) staat al zeer lange tijd overbought. Geen correcties gezien afgelopen jaren, dus de indicatoren blijven strak gespannen.

 

Cruciale niveau’s dreigen het te begeven

In de weekgrafieken zien we dat de zware overboughtstanden op de RSI verdwenen zijn. Een duidelijke correctie is gaande. De beurzen hadden een week geleden hun slechtste week sinds jaren. Belangrijke niveau’s werden neerwaarts doorbroken. De laatste dagen van het kwartaal waren positief zodat het lijntje nog net niet geknapt is.

Dow JONES

 

Bullmarkt ten einde?

S&P500

Het spant erom.

 

Nasdaq fonds Facebook krijgt ervan langs. Steeds meer beleggers nemen afscheid van het aandeel. De topman van facebook betuigt zijn spijt voor hetgeen er allemaal gaande is. Me hoela!

 

Nasdaq

 

De dagtrends van de indices zijn hier te volgen. LINK, KLIK HIER!

 

Verwachting komende week

Wordt het einde van de bullmarkt ingeluid? De ultralange trend krijgt nog het voordeel van de twijfel. Maar dan zou de ingezette daling wel moeten stoppen. De markten zijn onrustig en het belooft een volatiele tijd te worden op de markten. Concrete posities bespreken we op de ledenchat (bijna gratis) en tips zijn dus ook ledeninfo.

 

Wil je optietrading leren kennen? Meedoen of meelezen in onze chat?  Bekijk ons kennismakingsabonnement, het verplicht je tot niets!

 

Kennismaken met de service optietrading!

Een goede handelsweek gewenst!

Rene vd Vondervoort