AEX gevangen in smalle trading range

De AEX zit al 8 weken gevangen in een smalle trading range.  De eerste week van februari viel de AEX uit een grote stijgende wig die sinds februari 2016 gevormd was.  Sindsdien komt de AEX niet meer onder de bodem van begin februari maar ook niet boven de top van die week. Een smalle trading range. What’s next? 

Trading range

De weekgrafiek van de AEX geeft de situatie duidelijk weer. De AEX zakte in februari van dit jaar hard uit de stijgende wig. Normaal gesproken komt er na een val uit een wig een grotere beweging de andere kant op. Dat is dit keer niet het geval. De AEX blijft namelijk hangen. Elke week zijn er grote bewegingen, maar per saldo lukt het niet om richting te kiezen. De AEX blijft de onderkant van de wig opzoeken. Richtingloos.

 

 

 

Dow Jones uit parabool gezakt

De AEX is dus steeds bezig met het terugtesten van de wig. Een dalingsgolf komt niet echt op gang. Op wallstreet is ongeveer hetzelfde te zien. Ik licht de dow jones toe. Er was geen sprake van een stijgende wig in de weekgrafiek van de dow jones. Wel een parabolische stijging sinds de bodem van 2016. Bij een parabolische stijging gaat de stijging steeds sneller. En dus steiler. Dat er nauwelijks plaats voor correcties is, laat de RSI onder de grafiek zien. Deze indicator is al tijden niet meer oversold geweest. (Oversold is een RSI onder de 30).

Parabolische stijgingen lopen uiteindelijk nooit goed af. Er zal op een gegeven moment gecorrigeerd moeten worden. Tijdens de stijging was er alle rust met kleine bewegingen. Sinds de dow 2 maanden geleden uit die parabool is gezakt, zijn de dagelijkse bewegingen groot. De candles (Iedere candle is 1 week) zijn lang. Beleggers zijn onrustig. 800-1.000 punten beweging in 1 week zijn geen uitzondering.

Hieronder de weekgrafiek met het patroon van de dow jones van afgelopen jaren.  Opvallend is afgelopen week. Wallstreet had een dalingsweek (de laatste candle is rood; het slot was lager dan de opening) terwijl Europa juist een sterke week had. De AEX won deze week 10 punten. De AEX stoeit met de bovenkant van de tradingrange, terwijl wallstreet juist met de onderkant van deze range bezig is.

 

En nu?

De meest waarschijnlijke vervolgrichting na een val uit een stijgende wig of een val uit een parabool is een grotere dalingsgolf. Dat zou na 9 jaren onafgebroken stijging op wallstreet ook wel logisch zijn. Een begin van een daling hebben we gezien in februari, sindsdien zijn de markten onrustig en overheerst angst, maar per saldo komen de financiële markten niet echt van hun plaats. We wachten rustig af wat de markten beslissen. Komt er een einde aan 9 jaar bullmarkt? Het is nog altijd niet beslist.

Concrete posities bespreken we op de ledenchat (bijna gratis) en tips zijn dus ook ledeninfo.

Wil je optietrading leren kennen? Meedoen of meelezen in onze chat?  Bekijk ons kennismakingsabonnement, het verplicht je tot niets!

Kennismaken met de service optietrading!

 

Een goede handelsweek!

Rene vd Vondervoort