11 dagen stijging op rij op expiratiedag?

De Europese beurzen zetten een indrukwekkende stijgingsreeks neer. De teller staat inmiddels op 10 dagen stijging achter elkaar. De AEX doet het daarmee beter dan veel andere beurzen. De top van januari van dit jaar is overschreden.  

Stijgingsreeks

De top van januari is net niet overschreden, maar om een zuivere vergelijking te maken met bijvoorbeeld de dax, moet het dividend van de AEX ook mee worden geteld. En er is afgelopen maand 6 punten dividend uitgekeerd aan aandeelhouders van aex-fondsen. De AEX eindigde gisteren op 569.96 punten. Met het dividend erbij is de index dus inmiddels ruim boven de januari top.

All time high?

Er werd gisteren gesloten op een all time high voor de AEX? Dat is maar net hoe je telt. De AEX zit vol met dividenden. De 703 puntentop uit het jaar 2000 is een stuk lager dan de 569 punten van nu. Zelfs als je de inflatie van afgelopen 18 jaar meetelt.

Morning call AEX

Zie hieronder het beeld van 2018. De val van januari is teruggedraaid. Ondanks de opgelaaide spanningen met IRAN, de stijgende rente en de problemen in Italië. De beurzen zijn er in dit stadium immuun voor . De stijgende olieprijs en de daling van de euro worden positief uitgelegd en worden hiermee positief geabsorbeerd door de markten.

De drang naar hogere koersen blijft voortduren. Er staat in de daggrafiek van de AEX een grote stijgende wig, die is gisteren met kracht opwaarts uitgenomen. De belangen naar boven zijn groot voor de handel. Alleen al in de slotveiling gisteren kwam er een vol punt bij. Vandaag is er een maand-expiratie van opties die aflopen. Wellicht dat dit meespeelt voor de handel om het zo lang mogelijk hoog te houden. Of is het grootste gedeelte van het expiratiegeweld gisteren al gespeeld?

Morning call wallstreet

Op wallstreet zien we ook een stijgende wig in april ontstaan. Maar daar is niet de opwaartse uitbraak die we bij de AEX wel zien. Op wallstreet is er een neerwaartse uitbraak met een zijwaarts verloop daarna. Des te opvallender dat de AEX het zo sterk heeft gedaan. De daling van de euro zal hier zeker aan hebben bijgedragen.

S&P500

NASDAQ

Expiratiedag

Waar moeten we vandaag op letten?

Vandaag expireren de maand-opties mei. De handel is er de hele week al druk mee en het is gelukt om de AEX dus iedere dag omhoog te krijgen. Het komt niet vaak voor dat de AEX zoveel dagen achter elkaar stijgt. Vandaag dag 11?

In de agenda staan de belangrijkste macrodata van vandaag.

Agenda

 

 

Wil je een tijdje met ons meelezen / chatten? Dat kan, bijna gratis!

Kennismaken met de service optietrading!

Tot zo op de chat en anders: een fijne dag!

Rene vd Vondervoort