Is bankencrisis 2.0 echt aanstaande?

Wat is er aan de hand met de bankaandelen in Europa?  Het zal u niet ontgaan zijn dat deze aandelen het slecht doen. Het aandeel ING zakte gisteren tot dichtbij het laagste niveau van dit jaar. En wat te denken van Deutsche Bank? Is er een nieuwe bankencrisis aanstaande? 

Nieuwe bankencrisis?

Sinds de bodem van februari is de aex volledig hersteld van deze dip. Bij de bankaandelen is dit duidelijk niet het geval. De bankaandelen doen het de laatste maanden slecht. Wat is er aan de hand?

ING doet de laatste maanden niet mee met de stijging van de beurzen

Ook ABNAMRO gaat de laatste maanden niet lekker.

 

Deutsche Bank

De grote reus in Europa is echter Deutsche Bank. Iedereen gruwelt van de derivatenportefeuille van deze bank. De waarde van deze portefeuille is circa 50  ̶m̶i̶l̶j̶a̶r̶d̶ biljoen euro. (1 biljoen is 1.000.000.000.000)

De aandelenkoers is sinds de vorige crisis van 2008 nooit meer echt hersteld. En momenteel is het aandeel weer aanbeland op de lows. Zorgelijk. beleggers dumpen de laatste maanden bankaandelen, maar dit slaat niet over op de rest van de markt. Niks aan het handje.

unilever

 

Als Deutsche Bank valt, heeft niet alleen Duitsland een probleem, maar heeft Europa en de eurozone een probleem. De markten vertrouwen het aandeel DB niet meer, dat is goed te zien aan onderstaande grafiek. Maar beleggers geloven niet dat DB gaat omvallen, laat staan dat er een nieuwe crisis aan zit te komen. Het vertrouwen onder beleggers is enorm. Seen that before!

Morning call AEX

De AEX (en de overige Europese beurzen) hebben een paar zware dagen achter de rug. De stijgende wig is neerwaarts verlaten. Een correctiefase is gestart.

 

Morning call Wallstreet

Hierboven zagen we dat de AEX de top van januari weer heeft bereikt, op wallstreet zijn de meeste beurzen de dip van begin dit jaar nog lang niet te boven. De dow zit op de helft. (50% fibo)

Het herstel van de nasdaq en de s&p500 is een stuk verder gegaan dan het herstel van de dow jones. De Russel 2000 (smallcaps) is zelfs volledig hersteld van de januari dip. Naar het zorgenkindje (de bankensector) wordt niet echt omgekeken. Marktbreed is er het volste vertrouwen in de goede afloop. De koppen blijven voorlopig in het zand.

Waar moeten we vandaag op letten?

Een paar belangrijke zaken:

De nieuwste cijfers over het beursklimaat van Duitsland (IFO) verschijnt.

FED voorzitter Powell gaat spreken.

Agenda

 

Het lijkt tijd voor een bounce na de daling van afgelopen dagen. De futures voorspellen een vriendelijke opening vanmorgen.

 

Tot zo op de chat en anders: een fijne dag!

Rene vd Vondervoort