Onrust in de knoflooklanden

Er heerst onrust op de rentemarkt. De rente in de knoflooklanden spuit omhoog. Ook op de valutamarkten is het alles behalve rustig. De stabiliteit van de euro staat op het spel. Bankaandelen kelderen. Wat nu? 

Onrust

Het is even gedaan met de rust. De paniekbarometer VIX knalde bijna 30% omhoog gisteren. Panic in tha house!

Rente spuit omhoog

Onderstaande grafiek laat het verschil in 2-jaars rente tussen Duitsland en Italië zien. Dat verschil loopt op naar recordniveau. (chart: @KarelMercx)

Valuta-onrust

De euro zakt de laatste maand hard weg.  De stabiliteit van Europa staat op het spel. De problemen in Italië zijn wat dat betreft veel gevaarlijker dan destijds de problemen in Griekenland. De schulden van Italië zijn vele malen groter dan de totale schulden van Griekenland. De Europese bankaandelen snappen dat.

De Zuid-Europese beurzen doen het slecht. De beurs van Italië eindigde gisteren op het laagste punt van het jaar. En ook de beurzen van Spanje en Portugal zijn daar niet ver meer van verwijderd. In een week tijd wordt de opgebouwde winst van afgelopen maanden weggeblazen. We zien een herhaling van wat er in januari/februari gebeurde. POEF

Portugal

Spanje

Morning call AEX

Bij de AEX loopt de daling niet zo hard. Wel is er duidelijk een correctie gaande. De 550 punten is hierbij een niet-onbelangrijke steun. Dit niveau werd gisteren bereikt waarna er een bounce startte. De kou is echter nog niet uit de lucht. Oppassen voor een vervolgbeweging omlaag!

Morning call WallStreet

Wallstreet deed na het lange weekend gisteren ook mee met de daling. Er werd geopend met een gap, dat gap werd niet gedicht. Voor het groter plaatje zit de sp500 nog altijd in een grote driehoek. Lagere toppen, hogere bodems.

 

Waar moeten we vandaag op letten?

Onderstaand draadje via twitter is wel handig. Ververst automatisch.