FED verhoogt de rente, Wat doet de ECB?

In de Verenigde staten zijn de beleidsmakers al een tijdje monetair aan het verkrappen. De rente werd gisteren opnieuw verhoogd. En er komen nog meer renteverhogingen dit jaar.  In Europa is de ECB is nog altijd aan het stimuleren. Gaat Draghi vandaag met nieuws komen? 

Renteverhogingen

Nederland en Duitsland willen al jaren dat Draghi stopt met stimuleren. Het strooien met gratis geld is zinloos geweld. Onnodig en nutteloos. Draghi ziet het anders. Grote economische groei zonder inflatie en zonder renteverhogingen kan eigenlijk niet. Dat klopt niet.  De ECB is de stimuleringen inmiddels wat aan het afbouwen, maar er is nog geen duidelijkheid wanneer Draghi helemaal stopt met Zuid Europa te sponsoren.

Recessie op komst

De FED is jaren geleden al gestopt met stimuleren en heeft inmiddels de rente al meerdere malen verhoogd. Het verschil tussen de 2-jaarsrente en de 10-jaarsrente is inmiddels verwaarloosbaar. In het verleden kwam er altijd een recessie als de korte rente hoger staat dan de lange rente. Dus we weten wat we in 2019 kunnen verwachten. Een recessie. Onderstaande grafiek laat het verschil in basispunten zien tussen de 2-en 10-jaarsrente

 

Morning call AEX

Het was gisteren een rustig afwachtdagje voor de Europese beurzen. FED-dagen zijn eigenlijk altijd (licht) stijgend.  Dat was gisteren niet anders. In de morgen werd de winst opgebouwd, in de middag werd die winst weer afgebouwd. Per saldo is er niet veel gebeurd. De AEX eindigde 0.17% hoger op 563.95 punten.

 

Morning call Wallstreet

Europa mist de kracht om hogere toppen te plaatsen, op wallstreet lukt dat wel. Er zijn afgelopen maanden grote stijgende wiggen ontstaan op de indices. De top van de wig lijkt bereikt; een draaimomentje is aanstaande. Tijd voor een correctiefase.

 

Waar moeten we vandaag op letten

De economische agenda van vandaag. De nadruk ligt op vanmiddag als de ECB met nieuws komt.

Agenda

 

Verder zijn alle nieuwsberichten van meer dan 100 bronnen de hele dag hieronder live te volgen.

Tot zo op de chat en anders: een fijne dag!

Rene vd Vondervoort