Verkoopgolf overspoelt de financiële markten

De week is onrustig gestart. Beleggers waren gisteren getuige van een grote verkoopgolf die de markten overspoelde. Van start tot finish. De AEX eindigde de dag 2.4% lager om te sluiten op 546.81 punten. De angstbarometer van de AEX schoot bijna 27% omhoog. 

Angst

De beweeglijkheid (volatility) is flink aan het oplopen. De rust maakt plaats voor angst. De VAEX schoot gisteren omhoog en lijkt een bodempatroon af te ronden. De VAEX eindigde bijna 27% hoger om te eindigen op een stand van 15.50 punten.

 

Verkoopgolf

Een verkoopgolf overspoelt de markten. Grote rode verkoopcandles zichtbaar in de grafieken.

AEX

Afgelopen vrijdag waren alle uurcandles groen bij de AEX. De olieprijs en de OPEC zorgden voor een positief weekslot. Gisteren was de situatie compleet gedraaid. Alle uurcandles waren gisteren rood. De AEX eindigde ook nog eens op het laagste punt van de dag. Een zwak teken.

Dead cross

In de daggrafiek van de AEX zien we dat de MA 20 en 50 elkaar negatief kruisen. Een bearish teken. Een dead cross. De AEX eindigde gisteren net boven de MA 200. Dat punt zou als steun moeten/kunnen fungeren. Saved by the bell!

 

DAX

Die MA200 wordt als belangrijke steun gezien. De AEX is erboven gesloten. Onderstaande grafiek is zorgwekkender. De DAX is namelijk afgelopen week niet alleen onder de MA 20 en 50 gezakt, maar ook onder de MA 200! Het stijgend trendkanaal is met geweld neerwaarts verlaten. De verkopers sloegen hun slag.

Wallstreet

Op wallstreet is het beeld niet zonniger. De indices zijn duidelijk  uit de stijgende wiggen gezakt. Een bearish signaal. Wel staat de RSI in de 4-uursgrafiek oversold. Een signaal dat een bounce (opleving) kan starten.

S&P500

Nasdaq

Bij de nasdaq is hetzelfde beeld zichtbaar als bij de s&p500. (future). De nasdaq is uit de stijgende wig gezakt. Een signaal van trenddraai. Ook hier is de RSI inmiddels op de bodem. Even een rustpauze dus.

Waar moeten we vandaag op letten?

Na de dreun van gisteren kan er een rustpauze/herstel optreden. De kracht van het herstel zegt dan weer veel over het vervolg. We bespreken de situatie de gehele dag op de chat. Wil je meelezen of meedoen? Dat kan, bijna gratis!

Kennismaken met de service optietrading!

 

Het nieuws van de dag komt op deze pagina doorlopend voorbij.

 

Tot zo op de chat en anders: een fijne dag!

Rene vd Vondervoort