De Dow Jones worstelt met de MA200

Het 200 daags voortschrijdend gemiddelde (MA200) zegt veel over de lange-termijntrend van de beurzen. Het was 2 jaar geleden (27 juni 2016) dat de dow jones voor het laatst onder de MA200 was gesloten. Sinds een week worstelt deze index opnieuw met de MA200. 

De MA200

Tijdens de stijging van afgelopen 2 jaar is de dow jones parabolisch gegaan. De stijging ging steeds steiler. De dow jones was ook ver verwijderd van de MA200.  In januari van dit jaar startte een felle correctie. Tijdens deze correctie is de dow jones wel onder de MA 20 en 50 gezakt, maar nooit onder de MA200. We zien daar nu toch wat verandering in komen. De dow jones heeft de laatste week moeite om boven de MA 200 te blijven. Onderstaande DAGgrafiek laat de dow jones van afgelopen jaar zien met de MA 20; MA 50 en MA200. De MA200 is omcirkeld.

Om alles in perspectief te laten zien, hieronder de WEEKgrafiek van de dow jones. Met de MA 20; 50 en 200. Deze grafiek toont dat de dow in de WEEKgrafiek nog ver boven de MA200 staat. De correctie van afgelopen maanden heeft de dow jones iets teruggezet, maar de dow is zelfs nog boven de MA 50 gebleven. Op die MA 50 is afgelopen weken exact steun gevonden.  Onder de MA50 in de weekgrafiek is berenvoer, dan ligt de weg naar beneden open. Zover is het natuurlijk nog niet.

De AEX stoeit net als de dow jones met de MA 200 in de daggrafiek. De DAX is daar inmiddels een stuk onder beland. De Europese beurzen hebben afgelopen maanden vaker hun Ma 200 getest.

Gisteren waren de Amerikaanse beurzen gesloten in verband met een feestdag. De omzetten op de Europese beurzen waren minimaal. Vandaag is alles weer regulier geopend. De futures wijzen op een vlakke start.

Waar moeten we vandaag op letten?

Tot zo op de chat en anders: een fijne dag!

Rene vd Vondervoort