Divergentie tussen Wallstreet en Europa

De markten kennen een periode van divergentie. De Turkse lira is onderuit gegaan en neemt relatief zwakkere valuta met zich mee. De Europese beurzen hebben het er moeilijk mee. Het dappere Wallstreet niet, wallstreet blijft omhoog kijken. 

Divergentie

Van divergentie is sprake als beurzen die normaal gesproken goed met elkaar correleren, dat op een gegeven moment niet meer doen. De ene beurs stijgt, terwijl de andere beurs daalt. Hieronder een paar duidelijke voorbeelden.

Niet alleen is er een divergentie tussen Europa en Wallstreet. Ook de AEX en DAX zijn eigenlijk al maanden onderling niet meer eenduidig.  De DAX zette de top van 2018 al in januari neer. Sinds die top zien we lagere toppen bij de DAX. De AEX daarentegen lukte het om in Juli nog hogere toppen te plaatsen. De laatste weken zien we wel duidelijke rode candles bij zowel de DAX als de AEX.

AEX weekgrafiek 

De AEX is in de weekgrafiek nog niet gebroken. De stijgende trend sinds de bodem van februari 2016 houdt nog net stand. De DAX is in de weekgrafiek afgelopen week onder die steun gezakt. Een zwak signaal van de Europese leider.

DAX weekgrafiek

Wallstreet

Op wallstreet blijven de beleggers duidelijk positief gestemd. Afgelopen week werd in steil afgesloten. Terwijl de Europese beurzen dichtbij hun laagste punt van de week eindigden, deed de dow jones het tegenovergestelde.

Divergentie alom.

 

Dow Jones weekgrafiek 

De nasdaq was afgelopen week wat minder positief dan de dow jones, maar de kopers zijn nog duidelijk de baas. De stijgende trend blijft volledig in tact op weekbasis, met de Amerikaanse indices (ver) boven hun 20 en 50 weeks gemiddelden.

Nasdaq weekgrafiek

De S&p500 is nog slechts een haartje verwijderd van het all time high van begin dit jaar. Ook hier geen trendverandering die we in Europa wel menen te zien.

Weekgrafiek S&P500

Heb je zin om eens een kijkje op de chat van optietrading te nemen? Dat kan, bijna gratis!

Kennismaken met de service optietrading!

Waar moeten we komende week op letten?

Het nieuws van de dag komt op deze pagina doorlopend voorbij.

 

Rene vd Vondervoort