September 2018; 10 jaar na de val van Lehman

De eerste handelsweek van september is achter de rug. Het werd een correctie van tussen de 3 en 4% voor de meeste Europese beurzen. Op Wallstreet bleef de schade beperkt.  We noteren inmiddels precies 10 jaar na de val van Lehman Brothers. 

September 2008

Het is inmiddels 10 jaar geleden dat de financiële wereld op haar grondvesten schudde.  De val van de Amerikaanse bank Lehman Brothers in september 2008 staat bij menig belegger nog vers in het geheugen. Deze bank werd niet gered door de FED en met dit faillissement bleek pas hoe alle banken wereldwijt in elkaar verweven waren. Beurzen stortten als een kaartenhuis in elkaar. Overal moesten banken/verzekeraars door de overheden gered worden om het huidige kwetsbare financiële systeem te redden.

Kaartenhuis

Niet alleen banken en verzekeraars moesten gered worden, maar ook verschillende landen kwamen aan het infuus van de overheden. Rente op de schulden konden niet meer zelfstandig betaald worden. De veel te grote schuldenberg wereldwijd bleek onhoudbaar.

Beleidsmakers kwamen met tal van onorthodoxe maatregelingen om dit mega probleem op te lossen. Tijdens de crisisjaren die volgden werd er enorm bezuinigd en werd de rente strak op 0% gehouden.  Heel langzaam keerde het vertrouwen terug.  De crisis is opgelost en het kaartenhuis is niet in elkaar gestort.

Nu 10 jaar later noteren beurzen op hun hoogste standen ooit en is het vertrouwen enorm. De schuldenberg wereldwijd is momenteel vele malen hoger dan tijdens de schuldencrisis van 2008. Maar met een rente die nog altijd torenlaag is, is er geen haan die ernaar kraait. The show must go on!

 

Crisis? Waar dan? Zie de nasdaq 100 index hieronder. Van crisis naar bubble (naar nieuwe crisis?)

 

De overige langere trends van de relevante beurzen staan elders op deze site.

Live charts

Grafieken van indices, goud en zilver

 

Afgelopen week bleek opnieuw het grote verschil tussen Europa en Wallstreet. Waar Europa fors corrigeerde, haalt Wallstreet de schouders op. Hieronder de grafieken van afgelopen 3 maanden van AEX, DAX, SP500 en NASDAQ. Waar beurzen normaal gesproken goed correleren met elkaar, is die correlatie afgelopen maanden compleet zoek.

AEX afgelopen 3 maanden

 

 

DAX afgelopen 3 maanden

 

Wallstreet

S&p500 afgelopen 3 maanden

 

NASDAQ afgelopen 3 maanden

Op Wallstreet zien we grote stijgende wiggen welke nog niet neerwaarts doorbroken zijn. De korte trends op wallstreet zijn dus nog gewoon strak omhoog. Wat een verschil met de Europese beurzen die op hun laagste niveaus in maanden noteren!

Wat mogen we nu voor de komende periode verwachten?

Belangrijkste kenmerk van een rising wedge (stijgende wig) is dat er uiteindelijk een grotere golf de andere kant op zal volgen. Omlaag dus. Maar het startschot voor deze correctie is nog niet eens gegeven. De wiggen zijn immers nog niet neerwaarts verlaten. De kans op een neerwaartse val uit de wiggen is wel levensgroot aanwezig. Dat maakt de huidige situatie interessant. Wallstreet heeft een grote kans om neerwaarts uit de wiggen te zakken, terwijl Europa eigenlijk toe is aan een opwaartse correctie na de daling van afgelopen weken.

De vraag voor komende week is dus: wie wint er? Gaat wallstreet omlaag en Europa omhoog? Of beide omlaag? Of gaat er geen correctie op wallstreet komen en blijven de indices voorlopig gewoon in de wiggen hangen om nieuwe toppen te plaatsen? Voor de actieve belegger is het een interessante tijd! Op onze chat is het erg druk! (hoe zou dat nu komen? 🙂

We traden een portefeuille op de chat. Afgelopen week was een topweek voor ons. Alle mutaties worden op de chat en per mail gecommuniceerd. Ook is er altijd ruimte om vragen te stellen. Doe je een tijdje met ons mee? Leerzaam en gezellig!

De VIP service van optietrading

Een goede handelsweek!

Rene vd Vondervoort