Italië is het zorgenkindje van Brussel

De anti-Europa gezinde regering van Italië lapt de begrotingsregels van Europa aan haar laars. Italië presenteerde een begrotingstekort welke hoger was dan toegestaan. Prompt zakten de Europese bankaandelen hard en schoot de Italiaanse rente omhoog.   

Italië

Italië heeft een veel te hoge staatsschuld. (130% van de BBP waar max. 60% gewenst is).  De nieuwe regering wil de belastingen in Italië verder gaan verlagen en de overheidsuitgaven verhogen. Het begrotingstekort kan hierdoor nog veel verder oplopen. Dit is tegen het zere been van Brussel.

Italië heeft nu al de hoogste schuld van Europa.

De Italiaanse rente liep vrijdag hard op. De 10-jaarsrente staat inmiddels boven de 3.1% De handel in bankaandelen moest tijdelijk worden stilgelegd omdat de daling te hard ging. De beurs van Milaan had een slechte dag en sloot 3.5% lager.

Europa

De Europese beurzen hadden ook last van de Italiaanse problemen. Niet alleen de Italiaanse bankaandelen kelderden. Het was in heel Europa zichtbaar. Binnen de AEX was ING hekkensluiter met een verlies van  3.8%. Maar ook ABNAMRO en verzekeraars NN en ASR deelden in de malaise met minnen tussen 1.3 en 2%.

Het jaar 2018 een sterk jaar? Niet voor de bankaandelen. Zie hieronder ING.

Deutsche Bank nadert opnieuw de laagste koers ooit. Gevaarlijk aandeel?  Deze bank heeft veruit de grootste derivatenportefeuille wereldwijd. Deze portefeuille is even groot als de helft van de totale wereldeconomie (Bron: NRC)

Koopmoment? Of moeten we voorlopig van alle bankaandelen afblijven? 😉

De maand september is voor de AEX is net als de vorige maand met een rode candle afgesloten. De wig die de laatste jaren is ontstaan, wordt aan de onderkant getest. De lange termijnbelegger moet op zijn hoede zijn. Stijgende wiggen beloven onheil. De MA 20 (rode stippellijn) gaf echter exact steun voor nu. Komende maanden ook nog?

De AEX had een paar sterke dagen deze week, maar de week werd toch een beetje in mineur afgesloten. In de daggrafiek is een grote driehoek te zien. Een uitbraak naar boven zou een positief signaal zijn, een uitbraak naar beneden het tegenovergestelde. Onbeslist op dit moment.

Zoals hierboven te zien is, is bij de AEX het stijgend kanaaltje wat er sinds de bodem van september staat, nog niet neerwaarts verlaten, bij de DAX is dit echter wel het geval. Een bearish signaal. Op zoek naar lagere bodems in het 4e kwartaal?

Rente in de V.S.

Wallstreet ziet geen problemen. Het gaat ogenschijnlijk zeer goed met de economie. Hoogtijdagen (jaren) voor de beurzen. Het rentebeleid van afgelopen jaren werpt haar vruchten af.  De rente stond 7 jaar lang bij de nul. TINA. (There Is No Alternative). Sinds 2.5 jaar is de FED echter de rente aan het verhogen in de V.S.  Daling van de rente was goed voor WallStreet. Stijging van rente is nog beter voor WallStreet, zo blijkt. Een kind kan de was doen. ( ? )

Onderstaande grafiek is de 3-maandsrente in de V.S.

Wallstreet

Week in week uit komen er nieuwe highs op de borden. De daling van begin dit jaar is alweer vergeten. Een week geleden werd een nieuwe top gezet.

Het 3e kwartaal van 2018 zit er weer op. Tijd voor een nieuwe kwartaalgrafiek van de dow jones. Sinds de bodem van 2009 is er een enorme rally gaande. In 2015 was er een pauze. De laatste 2.5 jaar gaat de stijging echter weer verder. Er wordt een tandje bijgezet.  De stijging gaat steeds steiler. Parabolisch.

 

In de daggrafiek is te zien dat de dow jones dit jaar 3 kritieke periodes had waarbij de MA 200 werd aangetikt. (de rondjes in onderstaande grafiek) Dit bleek telkens een springplank naar hogere koersen te zijn. Vorige week eindigde de dow jones met nieuwe hoogste koersen ooit, maar afgelopen week moest de dow wat terug. Dat is toch wel een zwaktebod.

We zien nog geen verkoopsignalen, want de wig is nog niet neerwaarts verlaten. De dow noteert veilig boven de MA 20, 50 en 200.De divergentie tussen Europa en Wallstreet is nog altijd gaande. Europa laat in tegenstelling tot wallstreet wel al lagere toppen en lagere bodems zien. Er is een interessante strijd gaande!

Optietrading

We zitten er bovenop en volgen de ontwikkelingen op de voet. De beurzen zijn bezig met een interessante fase in de cyclus. Heb je zin om een tijdje onze live-chat te volgen? Gezellig en leerzaam. We hebben doorlopend posities op wallstreet en op de AEX. Van kortlopend tot langlopend. Wil je begeleiding? Geen probleem, dat willen verschillende leden. We hebben een privé-chat gedeelte zodat discretie gewaarborgd is.  U bent van harte welkom!

De VIP service van optietrading

Rene vd Vondervoort