Sell-off gaande op de markten

Het was een slechte week voor de financiële markten. Er is een heuse sell-off gaande. Niet alleen in Europa. Wallstreet doet dit keer ook mee. Kritieke steunniveaus sneuvelen of dreigen het te begeven. De hamvraag: hoe gaat dit verder? Lees hieronder verder. 

Sell-off

Veel steunniveaus zijn afgelopen week gesneuveld. Daarover later meer in deze update. Maar eerst de grafiek van de meest positieve indices. Als eerste de s&p500 future future. Deze index heeft namelijk nog geen verkoopsignaal. De laatste 2 dagen van de week waren zwak. Maar de index vond exact steun aan de onderkant van het kanaal. En de index is in de daggrafiek boven de MA 20 50 en 200 gebleven. De wig is nog altijd intact. De groene steunlijn is hierbij van cruciaal belang. Onder die lijn komen de verkoopsignalen binnen.

 

De dow jones future is ook nog positief, maar balanceert op het randje. Nog net bleef deze index binnen de stijgende wig in de daggrafiek. Net als bij de s&p future noteert ook deze index boven de MA 20, 50 en 200. De laatste 2 candles zijn ook hier 2 grote rode candles. Een fikse daling maar er is nog geen man over boord. Wel alle hens aan dek!

De sell-off op de nasdaq ging wat feller. Deze index is wel duidelijk onder de wig gezakt. En tevens is de nasdaq onder de MA 20 en 50 gezakt. Een duidelijk zwaktebod. De eerste steun van betekenis komen we nu tegen bij de 7200 punten.

 

Europa

De AEX kent inmiddels een negatief beeld. Donderdag viel de AEX uit de grote driehoek. Telkens als de AEX uit een stijgend kanaaltje viel afgelopen maanden,  volgde er een dalingsgolf. Ook nu. De AEX is tevens onder de MA 20 , 50 en zelfs onder de MA 200 gezakt. Oei.

De DAX laat al sinds begin dit jaar lagere toppen zien. Het beeld van de DAX is de laatste maanden soortgelijk aan de AEX. Stijgende trendkanaaltjes gevolgd door dalingsgolven. Ook is de DAX onder alle MA’s gezakt. Op zoek naar nieuwe lagere bodems.

 

Het laatste kwartaal van 2018

Het heeft er alle schijn van dat de zeer langdurige bullmarkt haar eindpunt heeft bereikt. Het waren geen 7 maar bijna 10 vette jaren voor de Amerikaanse beurzen. De imposante stijging van met name de laatste jaren (9 kwartalen op rij groen voor de nasdaq) lijkt klaar. Dit is natuurlijk niet met zekerheid te stellen, want het nieuwe kwartaal is pas net begonnen. Trendmatig kunnen we wel stellen dat de positieve trend een grote deuk heeft opgelopen. In Europa lijkt het verhaal een stuk duidelijker. Europa zit inmiddels een stukje verder in de daling dan Wallstreet. Feitelijk moet de daling voor de dow jones en de s&p500 nog beginnen.

Herfstaanbieding van optietrading

We zitten er bovenop en volgen de ontwikkelingen op de voet. De beurzen zijn bezig met een interessante fase in de cyclus. Heb je zin om een tijdje onze live-chat te volgen? Gezellig en leerzaam. We hebben doorlopend posities op wallstreet en op de AEX. Van kortlopend tot langlopend. Wil je begeleiding? Geen probleem, dat willen verschillende leden. We hebben een privé-chat gedeelte zodat discretie gewaarborgd is.  U bent van harte welkom!

Herfstaanbieding van optietrading!

 

Rene vd Vondervoort