Wallstreet doet pogingen om bodem te zetten

Wederom was het een zwakke beursweek. De angst zit er goed in bij beleggers. De fear & greed index bereikte donderdag een laagste punt ooit. Europa eindigde de week op de laagste stand van het jaar. Wallstreet eindigde de week sterk en doet pogingen om een (tijdelijke) bodem te zetten.

Angst

De euforie is compleet verdwenen. De angst overheerst. Veel parameters om dit te meten laten extremen zien. De fear & greed index laat zien dat beleggers enorm angstig zijn geworden. Putopties worden massaal gekocht, beleggers vertrouwen het niet langer. Afgelopen donderdag eindigde de fear & greed index op de allerlaagste stand ooit van 5 punten. Vrijdag liet wallstreet een herstel zien, zodat de ”angstindex” ook weer wat kon klimmen.

 

Bodem ?

We zijn het niet gewend, structureel dalende koersen. Dus bij iedere opleving wordt dan gedacht dat er een bodem op de borden staat. Vaak was dat ook zo afgelopen jaren.  Dat er een tijdelijke bodem staat nu, is wel plausibel.

De VIX is een maatstaf voor de verwachte beweeglijkheid van de S&P 500 index voor de komende 1-2 maanden. De VIX meet de rust/onrust. Hoe lager deze index, hoe meer rust er heerst (en dus hoe goedkoper de optiepremies).

Hieronder laat de vix zien dat  rust in korte tijd is omgeslagen naar paniek. De VIX is ruim verdubbeld in een week tijd. Maar de laatste candles geven topvorming aan voor de VIX, Vrijdag zakte de VIX weer met ruim 14%. De rust in de VIX lijkt even terug te keren. De laatste candle is een inverted hammer, wat een top aangeeft. (Dus bodemvorming voor de s&p500. )

 

Herstel op de laatste dag van de week

Hieronder de koersontwikkeling van de S&P500 future van deze week. Met een sterke laatste dag. Technisch gezien is het nog geen GO voor de bulls. Een opwaartse uitbraak uit de driehoek zou bullish zijn. Maandag bij opening weten we dus meteen waar we aan toe zijn.

De dow jones future laat hetzelfde patroon zien. Er is nog geen GO voor de bulls. De positieve slotdag van afgelopen week was nog niet sterk genoeg om de korte trend weer positief te doen draaien.

De nasdaq had ook een sterk slot van de week. Maar ook hier is er nog geen bullishe trenddraai in de uurgrafiek. Een stijging boven de lagere-toppenlijn a.s. maandag, zou wel een duidelijk bullish signaal zijn. Er is dus weinig stijging nodig om voor de korte termijn bullish te zijn. Voor maandag staan de indices op wallstreet op een kruispunt.

De AEX is afgelopen week de hele week een vallend mes gebleven. Geen tekenen van bodemvorming te zien. Dit kan maandag veranderen als de futures positief zijn. Zo niet, dan is een diepere bodem komende dagen niet uit te sluiten.

Bovenstaande grafieken zijn voor korte-termijnbeleggers. Maar de meeste beleggers zijn geen korte-termijnbeleggers. De meeste beleggers kijken niet iedere dag naar hun portefeuille en zien liever hoe de lange-termijn ontwikkeling loopt.

Lange trend

Dat er een korte-termijn bodem staat is nog niet zeker. Sterker nog, er is nog helemaal niks van de zien in de Europese grafieken dat er een bodem zou staan. Veel Europese beurzen eindigde de week op de laagte standen van de week en zelfs op laagste punt van het hele jaar 2018!

De koersontwikkeling van nu is zelfs vergelijkbaar met het jaar 2011. In de maandgrafiek van de AEX is afgelopen 2.5 jaar een grote stijgende wig ontwikkeld. We weten dat bij neerwaartse doorbraken uit dergelijke wiggen meestal grote bewegingen de andere kant op komen. In 2011 zakte de AEX nog bijna een half jaar door nadat de index uit de wig was gezakt. We snappen ook wel dat elke situatie anders is, en dat het dit keer anders kan lopen dan in 2011, maar we houden een verdere daling komend half jaar in ons achterhoofd vanwege de gelijkenis.

Het patroon op maandbasis van de AEX is soortgelijk aan dat van de DAX.

 

 

Herfstaanbieding van optietrading

We zitten er bovenop en volgen de ontwikkelingen op de voet. De beurzen zijn bezig met een interessante fase in de cyclus. Heb je zin om een tijdje onze live-chat te volgen? Gezellig en leerzaam. We hebben doorlopend posities op wallstreet en op de AEX. Van kortlopend tot langlopend. Wil je begeleiding? Geen probleem, dat willen verschillende leden. We hebben een privé-chat gedeelte zodat discretie gewaarborgd is.  U bent van harte welkom!

Rene vd Vondervoort