De lange termijn uptrend is in gevaar

De maand oktober 2018 verloopt tot dusverre dramatisch voor de beurzen in Europa en op Wallstreet. Het eindspel is in volle gang. De lange termijn uptrend is in gevaar. Maar het spel is nog niet gespeeld. Hieronder een analyse van de AEX. 

Olieprijs

We starten deze update met de ontwikkeling van de olieprijs sinds de jaren 80. Dan valt op dat de stijging  van afgelopen 2 jaar precies stopt bij een oude steunlijn. De steunlijn die al decennia lang loopt. Deze oude steun is nu weerstand geworden. Een veeg teken.

Lange termijn trend AEX

Sinds de bodem van februari 2016 zat den AEX in een groot stijgend kanaal. Deze stijgende trend in de weekgrafiek heeft het een maand geleden begeven. De wig is neerwaarts verlaten, de weken daarna volgde een teruggetest en sindsdien is de weg naar beneden duidelijk gevonden. Vrijdag werd de 500 punten aangetikt waarmee de de huidige correctie inmiddels meer dan 75 punten bedraagt. Hiermee gaat deze correctie dieper dan de correctie van begin dit jaar.

In de maandgrafiek van de AEX (de maand is nog niet om, dus de candle van deze maand verandert nog) is diezelfde neerwaartse uitbraak is uit een stijgende wig te zien. Met een grote rode laatste candle heeft de wig het begeven. Deze situatie lijkt sterk op de situatie in 2011 wat links in onderstaande grafiek te zien is.

Waarom is het spel nog niet gespeeld? Bovenstaande grafieken geven toch alle duidelijkheid? Na die lange stijgingsperiode lijkt een definitieve draai wel plausibel. Maar om die conclusie te kunnen trekken, wil ik onderstaande grafiek er ook bij betrekken. Daarom is de ontwikkeling van de aex de komende maanden extra interessant. De kwartaalgrafiek van de AEX hieronder, laat namelijk zien dat het spel nog niet gespeeld is. Maar dan moet de daling nu onderhand wel stoppen. De trend in de kwartaalgrafiek is nog niet gedraaid.

Conclusie

Het heeft er alle schijn van dat de grote bullmarkt van afgelopen jaren haar eindpunt nadert. Of wellicht al bereikt heeft. Bijna alle timeframes geven dat aan. Alleen de ultra lange-termijnbeleggeer kan zich nog vastklampen aan een voortzetting naar boven. Dan moet de huidige daling nu wel stoppen. Het beloven interessante laatste maanden van het jaar te worden.

 

De service optietrading

Wil je de beurzen samen met ons op de voet volgen?  Join de chat!

 

We traden een portefeuille op een relaxte manier. een lidmaatschap is bijna gratis en het verplicht je tot niets!

Kennismaken met de service optietrading!

Rene vd Vondervoort