Spannende beursweek voor de boeg!

Er komt weer een spannende beursweek aan. De drama-maand oktober werd sterk afgesloten. Komende week kunnen beleggers opnieuw de borst nat maken.  Dinsdag zijn er belangrijke tussentijdse verkiezingen in de V.S. Maar dat is niet het enige waar beleggers naar uitkijken. Er is meer. De agenda zit vol. 

Spannende beursweek

Alles over de verkiezingen van aanstaande dinsdag staat hier  https://www.nrc.nl/nieuws/2018/11/03/wat-je-moet-weten-over-de-midterms-a2753511

Trump is er maar druk mee. Trump waarschuwt dat als de Republikeinen aanstaande dinsdag met de verkiezingen hun meerderheid gaan verliezen, dat de beurzen dan verder zakken. En hij meldt de media dat hij op de goede weg is om een handelsakkoord met China voor elkaar te krijgen. Een tweet van Trump zorgt steeds voor grote bewegingen op de financiële markten. Alles draait om hem. Trump First.

Deze week is ook de FED weer aan zet om te beslissen over een nieuwe rentestijging in de V.S. Algemeen wordt aangenomen dat er komende week geen rentestap volgt, maar in december wel. Dat zou dan de 4e renteverhoging van dit jaar worden.

Beleggers zijn al een maand zeer angstig.Of dit al dan niet terecht is, is afwachten. Feit is dat de fear & greed index dichtbij all-time-lows blijft staan.

 

Behalve de verkiezingen wordt het sentiment deze weken ook bepaald door de cijferregen. We zitten midden in het resultatenseizoen.  Hieronder bekijken we de 4 grootste AEX-fondsen. Hoe staan deze aandelen ervoor? Liggen de kansen omhoog? Of is de trend van deze fondsen niet zo sterk? Oordeel zelf.

Deze 4 fondsen zijn tezamen goed voor ruim de helft (53%) van de gehele AEX-index. Shell is met 16.7% de zwaarste. Unilever is met 15.0% een goede 2e. Het aandeel ASML is 12.9% van de AEX, en als 4e ING heeft momenteel een weging van 8.55% van de AEX.

ING

Afgelopen week werden cijfers van ING met gejuich ontvangen. Het aandeel steeg 10% in 2 dagen. Het was overigens nog niet genoeg om de trend weer positiever te krijgen. Banken hebben een zwaar beursjaar.

ASML

Een week eerder was ASML aan de beurt om resultaten te laten zien. Dit aandeel zakte na de resultaten van 166 euro naar 140 euro in een week tijd. Maar afgelopen week zagen we ook hier het grote herstel optreden. Ook voor ASML geldt dat de stijging van afgelopen week niet voldoende is om weer een positieve trend te tonen.

Unilever

De cijfers van unilever vielen op 18 oktober goed bij de belegger. En aandeel is sindsdien flink opgeveerd. Maar het is nog te weinig om van een positieve trend te spreken van dit aandeel. Sterker nog, het lijkt erop dat afgelopen vrijdag een nieuwe lagere top is bevestigd. De linkerschouder en rechterschouder zijn ongeveer even hoog. En er staat een dubbele bodem op 44.80. Een blijvend slot boven de 48 euro maakt onderstaande grafiek overigens wel weer bullish.

Shell

De resultaten van SHELL vielen ook verkeerd bij beleggers. Het stijgend trendkanaal heeft het begeven.

Als we naar SHELL kijken, moeten we ook even de olieprijs erbij nemen. Het aandeel shell correleert aardig met de olieprijs. Sinds een maand zit de olieprijs in een vrije val. Slecht voor de oliefondsen. Goed voor de inflatie. Ziet u de benzineprijs aan de pomp al kelderen? 😉

Brent Olie

Tenslotte nog even de dagtrend van de AEX en de DAX

De beurzen laten al maanden hetzelfde beeld zien. Stijgende trendkanaaltjes. en als die neerwaarts verlaten worden volgt er een nieuwe dalingsgolf. Telkens naar diepere bodems. Afgelopen vrijdag eindigden de AEX en DAX op het laagste punt van de dag. Nog NET binnen het stijgend kanaal. Saved by the bell.  Aanstaande maandag weten we dus meteen waar we aan toe zijn.

 

 

Conclusie

De conclusie voor de AEX-fondsen is dat ze er trendmatig zwak bij liggen. ING heeft dit hele jaar al een dalende trend, de overige 3 aex-fondsen van hierboven hebben dit najaar een trenddraai laten zien. Er is momenteel geen reden om ineens enthousiast te worden voor de laatste maanden van het jaar. Tenzij de beurzen vanaf hier een eindejaarsrally starten. Maar dat kunnen we nu nog niet weten.

Het sentiment ook wereldwijd is sinds een maand niet best. Daarbij komt dat de kwartaalresultaten op wallsteet ook niet florissant zijn. Het grootste fonds wereldwijd apple ging vrijdag nog onderuit na de presentatie van de resultaten. Ook andere grootgrutters van weleer zoals AMAZON, GOOGLE, FACEBOOK en NETFLIX zakken ineen. Hebben we hier te maken met een voorproefje voor wat we komende jaren gaan meemaken?

De service optietrading

Wil je de beurzen samen met ons op de voet volgen?  Join de chat!

 

We traden een portefeuille op een relaxte manier. een lidmaatschap is bijna gratis en het verplicht je tot niets!

 

 

Rene vd Vondervoort