De stemming op de markten is omgeslagen

Sinds begin oktober is de stemming op de financiële markten omgeslagen. De jubelstemming is nergens meer zichtbaar.  De olieprijs is afgelopen 2 maanden zelfs gehalveerd. De beurzen zijn er niet blij mee. De FAANG aandelen zijn allemaal in een bearmarkt beland. 

Stemming is omgeslagen

Olie

De olieprijs keldert. Prettig voor de inflatie, minder prettig voor de olie-industrie.

 

Het aandeel shell is onder de MA 20, 50 en zelfs de MA 200 gezakt. Berentijd. De verkopers worden steeds sterker.

 

Wallstreet

In het begin van het jaar zagen we ook een grote daling, maar toen bleven de US indices nog steun houden bij hun 200 daags voortschrijdend gemiddelde. In de zomermaanden volgde een nieuwe grotere stijging die uiteindelijk de vorm kreeg van een stijgende wig. Deze wig is  2 maanden geleden neerwaarts verlaten.

In oktober is een nieuwe dalingsgolf gestart en in deze golf lukt niet meer om steun te vinden bij de MA 200. Het 200 daags gemiddelde wordt gezien als lange termijntrend. We kunnen dus stellen dat er een gevecht gaande is tussen de bulls en bears om de lange termijntrend up te houden. De beweeglijkheid is aan het toenemen.

Dow jones daggrafiek

S&p500 daggrafiek

Nasdaq100 daggrafiek

 

Nasdaq compositie index

FAANG -aandelen

De Nasdaqparels van afgelopen 10 jaar krijgen de hardste klappen. De uitgang is te klein. Als een aandeel meer dan 20% is gezakt sinds de top, spreken we van een bearmarkt. Onderstaande aandelen gingen afgelopen jaren allemaal parabolisch omhoog. (de stijging ging steeds sneller.) Inmiddels noteren deze aandelen onder al hun MA’s en zijn met een heuse crash bezig. Hieronder de koersbewegingen van afgelopen jaar.

 

Facebook

Apple

Amazon

Netflix

Google

Zijn de aandelen genoeg afgestraft? Beginnen ze weer koopwaardig te worden? Daarvoor laten we nog 1 lange termijngrafiek van de nasdaq zien, zodat we de daling van nu in perspectief kunnen zien.

Conclusie

De draai is er. Het einde van de enorme bullmarkt van afgelopen 10 jaar is in zicht. We weten er wel raad mee. U ook?

 

Neem eens een kijkje in onze gezellig chat?! Het is bijna gratis. Leerzaam. En we kunnen niet ontkennen dat er iets interessants bezig is.

Abonnementen

Rene vd Vondervoort