Einde bullmarkt na bijna 10 jaar stijging?

Komt er een einde aan de bullmarkt die we de afgelopen 10 jaar hebben mogen meemaken op WallStreet? Het jaar 2018 lijkt het jaar te worden van de grote ommekeer. Maar is dat wel zo? Of kan het elastiek nog verder worden uitgerekt? 

Einde bullmarkt?

Het jaar 2018 was een woelig beleggingsjaar. En het is nog niet eens ten einde. Woelig, als we alleen al denken aan de waardeontwikkeling van de bitcoin. Weet je wel, die wiskundige formule die in het jaar 2010 een dubbeltje kostte. En die begin dit jaar 19.000 dollar noteerde op de top. We hebben zelden gezien dat de meningen zo verdeeld waren over de werkelijke waarde van een vermogensbestanddeel als nu de cryptomunten. Want de bitcoin is niet de enige cryptomunt. Er zijn er inmiddels meer dan 2.000 verschillende!

Om alle munten live te kunnen volgen, is deze link wel handig. Alles onder elkaar.

LINK NAAR ALLE CRYPTOMUNTEN

Officieel verandert een bullmarkt in een bearmarkt als de koersen 20% onder de top noteren. Bij de cryptomunten is dat allang het geval, want de meeste van deze digitale munten noteren inmiddels al 75-85% onder de top van begin dit jaar!

Op de financiële markten wereldwijd zien we dat de Amerikaanse beurzen nog duidelijk in een bullmarkt zitten. Er is wel een correctie gaande, maar de beurzen noteren nog lang geen 20% onder de top. Het ging deze week overal wel rap naar beneden. De trigger kwam uit China. De handelsoorlog tussen de V.S. en China wordt er niet gezelliger op.

Arrestatie bij Chinees techbedrijf Huawei: mogelijk dubbele agenda

 

Dat er al een tijdje extreme angst heerst op de markten, moge duidelijk zijn.

 

what’s next?

Zijn de beurzen dit jaar bezig met de laatste fase van de bullmarkt? Komt er een langdurige bearmarkt aan? De meningen zijn ook daar natuurlijk over verdeeld. Er bestaan geen zekerheidjes binnen het financiële systeem. Alles is gebaseerd op vertrouwen. Sinds de dollar niet meer gekoppeld is aan het goud draait alles om vertrouwen. Hoe lang is dit systeem nog houdbaar? Zitten we in de laatste fase?

 

Dow jones maandgrafiek

De maand is nog niet afgelopen, dus de laatste candle verandert nog. De stijgende trend staat er al sinds de bodem van 2009. Sindsdien is het feest op WallStreet. Het rentebeleid van de beleidsmakers (rente zeer lang op 0%) heeft de cyclus extra lang gemaakt. De rente is inmiddels aan het oplopen. Het stijgend trendkanaal bij de Dow jones is in tact. De huidige daling moet dan wel ongeveer hier stoppen. Anders gaat de stijgende lange-termijntrend eraan.

 

Maandgrafiek S&P500

Afgelopen 2 jaar was er een versnelling in de stijging. De stijging ging parabolisch, steeds steiler. Sinds oktober van dit jaar is aan onderstaande grafieken goed te zien dat deze versnelling ten einde is, maar dat het stijgende trendkanaal nog gewoon in tact is. Lange termijnbeleggers maken zich dan ook nog geen zorgen. Daarvoor is het nog te vroeg.

Maandgrafiek nasdaq

Er is nog geen 20% daling sinds de top. maar de versnelling omhoog van afgelopen jaren is wel duidelijk gebroken. De correctiefase is gestart. Dit zou zomaar het begin van DE draai kunnen zijn. Wait & see.

 

Europa is wel al in een bearmarkt

Al bijna een half jaar bespreken we op de chat de gelijkenis van de Europese beurzen tussen het jaar 2018 en 2011.

Maandgrafiek DAX

De DAX is in de maandgrafiek onder de MA 20 en 50 gezakt. Alle seinen staan technisch gezien op rood. De weg naar beneden ligt feitelijk open.

Maandgrafiek AEX

De AEX is net als de DAX al maanden geleden uit de stijgende wig gezakt. We zien hetzelfde gebeuren als wat er in 2011 gebeurde. De weg naar beneden lijkt ook hier open te liggen. De AEX is echter nog niet zo ver als de DAX. De AEX is nog niet onder de MA 50 gezakt. Dat niveau kan nog als strohalm fungeren. De DAX heeft  maanden met die MA50 gestoeid. De grafieken van de Europese beurzen liggen er zwak bij. Dat moge duidelijk zijn.

 

 

De stemming kan komende week ook nog bepaald worden door de Brexit

LINK! KLIK HIER

 

 

 

Het is druk op de chat van optietrading. We zitten er bovenop. Wil je een tijdje meedoen met onze trades? Of alleen meelezen? Bijna gratis, gezellig en leerzaam! 

Abonnementen

Rene vd Vondervoort