Gaat december 2018 crash-maand worden?

Gaat december 2018 de boeken in als crash-maand? Statistisch gezien is december een sterke maand. Het is 87 jaar geleden dat de maand december zo’n grote daling heeft laten zien als nu. Gelukkig is de maand nog niet om. 

December

December is doorgaans de sterkste maand van het jaar voor de financiële markten. Dit jaar is alles anders. Het lijkt wel of alle negatieve nieuws van de laatste tijd nog eens met een vergrootglas wordt bekeken. De verkoopknop bleef de hele maand december stevig ingedrukt. Is nog niet losgelaten. Het slagveld is nog altijd gaande. Wordt het niet eens tijd om even een adempauze in te lassen? al is het maar voor een paar weken?

 

Slecht sentiment

Onderstaande feiten spelen momenteel en geven de markten (nog) geen aanleiding om weer positief te worden. Het sentiment is er niet beter op geworden.

  • de renteverhogingen van de FED
  • de arrestatie van de topvrouw van huawei
  • voortzettende handelsconflict China en de VS
  • de Brexit toestanden
  • Trump die steeds verder onder vuur komt te liggen (afzettingsprocedure?)
  • Republikeinen VS die hun meerderheid hebben verloren in Huis van Afgevaardigden
  • Shutdown van delen van de overheid omdat de kemphanen het niet eens kunnen worden over DE MUUR.

Beleggers kiezen voorlopig eieren voor hun geld en verkopen hun stukken. Cash is king.

De Financiële markten in december

Dow Jones

December 2018 is tot nu toe een slagveld voor wallstreet. De dow Jones verloor deze maand al 12%.

Nasdaq

Bij de dow jones hierboven  tekende ik een parallel lopend dalend trendkanaal. De lijntjes kunnen ook iets anders worden gezet. Dat doe ik bij de nasdaq. Dan zien we dat de daling steeds sneller gaat en uiteindelijk loodrecht gaat. Eerder dit jaar zagen we een parabolische stijging (parabolic gains never end well) Maar nu zien we het tegenovergestelde: een parabolische daling. Dat zou zomaar kunnen dat we even dichtbij het eindpunt van de daling zitten.  😉

Even naar adem happen.

AEX

Tenslotte laat ik 2 grafieken van de AEX zien. 2 keer dezelfde grafiek. Alleen zijn de lijntjes wat anders getekend. Bij de AEX kan namelijk ook makkelijk een parabolische daling getekend worden. En een dalende wig. en een dalend trendkanaal.

Beide grafieken vertellen een iets ander verhaal over het vervolg. Maar meest waarschijnlijk is wel dat komende weken niet echt bearish gaan worden.

 

Grafiek 1

Een daling die steeds sneller gaat en de laatste weken parabolisch gaat. Er zijn 5 (!!!) gaps geplaatst deze maand waarvan de laatste bijna gesloten is. Einde daling? Vrijdag gaf een duidelijk koopsignaal. Kan de eindejaarsrally dan nu eindelijk van start?

Grafiek 2

Een dalend trendkanaal. Met een bodem gevormd vrijdag. De kans bestaat (voorkeurspatroon) dat de AEX komende week richting de bovenkant van dit kanaal gaat. Het is de vraag wat de AEX bij deze zone gaat doen. Maar eerst moet de sell-off van wallstreet van vrijdagavond nog verwerkt worden door de Europese beurzen. En de shutdown. De daling kan dus nog een staartje krijgen. (koopmoment).

Expiratie

Afgelopen vrijdag was de grootste expiratie van het jaar. Het werd opnieuw een sell-off op wallstreet. De handel is nu klaar voor dit jaar. De komende week zijn alleen particulieren actief. De omzetten zullen enorm laag zijn. Aanstaande maandag is slechts een halve handelsdag. Dinsdag en woensdag zijn de beurzen in Europa gesloten. Wallstreet is woensdag (2e kerstdag) wel gewoon open.

Agenda

Volgende week maandag (oudejaarsdag) zijn de beurzen eveneens slechts een halve dag geopend. Doorgaans is er geen verkoopdruk tijdens deze laatste sessies van het jaar. (vorig jaar wel, dat werd een anti-climax )

2018 was een goed jaar voor optietrading. We maken ons op voor het nieuwe jaar en hebben er alle vertrouwen in! U bent van harte welkom!

Abonnementen

We wensen u fijne feestdagen en veel geluk en wijsheid in het nieuwe jaar!

Rene vd Vondervoort