Hectische start van het nieuwe jaar!

Eerste eerste handelsdagen van 2019 zijn allesbehalve rustig verlopen. Het was een hectische week. De financiële markten gingen dagelijks met procenten tegelijk op en neer. De ene dag is de uitgang te klein; de andere dag is er massale koopwoede. Welkom in 2019! 

 

Een hectische start

December 2018 behoort tot de meest negatieve decembermaanden ooit. Januari 2019 startte waar 2018 eindigde, opnieuw met een duikeling van de markten. Het is een sentimentele markt. De beleidsmakers bepalen de stemming op de markten.

Shutdown

De shutdown in de VS is niet goed voor het sentiment. Trump had als verkiezingsbelofte dat er een muur gebouwd gaat worden tussen de VS en Mexico. Maar de Republikeinen zijn sinds 1 januari niet meer in de meerderheid. De democraten zien niks in de Muur (kosten 5 miljard dollar). Dus is alles in een impasse geraakt en is er een shutdown gaande. Trump wil desnoods de noodtoestand uitroepen om zijn zin te krijgen.

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/4540766/trump-dreigt-met-noodtoestand-om-grensmuur-te-kunnen-bouwen

 

Goed nieuw uit China

De week eindigde sterk. De vrijdag begon opgewekt door nieuws dat China harder gaat stimuleren. De kapitaaleisen van de banken worden versoepeld. In de hoop dat Chinese banken weer meer kredieten gaan verlenen. Ook zullen belastingen verder worden verlaagd. De laatste weken zijn er steeds meer macro-economische cijfers die wijzen op een afkoeling van de Chinese economie. Ook een omzetwaarschuwing van Apple was een veeg teken.

Een goed banenrapport V.S.

De banencijfers van vrijdag vielen goed. Er waren veel meer banen bijgekomen in de VS dan verwacht. Maar dit was nog niet alles vrijdag. Er was meer.

Goed nieuws van de FED

Vrijdag was er ook nog de paneldiscussie tussen beleidsmakers. Powell gaf aan heel goed naar de markten te gaan luisteren.

Wow, een beleidscomité die zich ondergeschikt stelt aan de financiële markten.  De omgekeerde wereld.

de markten werden groener en groener. De beurzen konden de eerste week van het jaar euforisch sluiten.

 

https://nl.investing.com/news/economy-news/powell-fed-luistert-heel-goed-naar-markt-110855

 

 

Wallstreet

Sinds de bodem van 2 weken geleden is er een stevige bounce zichtbaar op wallstreet.  Het is echter (nog) niet genoeg om weer te kunnen spreken van een positief beeld. De daling van december is nog lang niet goedgemaakt. Er staat een afgerond toppatroon en de weg naar boven zou hier ergens zomaar kunnen stranden. If so, then hide U

De S&p500 vond 2 weken geleden exact steun op de MA 200 in de weekgrafiek. Sindsdien is er een bounce gaande. Ook hier geldt: het lange termijnplaatje is niet positief. Er staat een grote afgeronde stijgende wig en hiermee lijkt de stijging van afgelopen 10 jaar ten einde.

Ook het lange-termijnbeeld op de nasdaq is niet sterk. Overal zien we eigenlijk hetzelfde. Afgeronde toppatronen. Dat wil niet zeggen dat er vanaf nu alleen maar verdere dalingen kunnen komen, het wil wel zeggen dat de verkopers afgelopen maand steeds sterker zijn geworden en dat de trends gedraaid zijn van positief naar negatief. Totdat het tegendeel bewezen is moeten we uitgaan van een ”sell the rally” .

 

AEX

Ook de AEX heeft het moeilijk. Sinds de top van juli 2018 staat er een patroon van lagere toppen. En de maand december zorgde ervoor dat de AEX op weekbasis onder de MA 20, 50, 100 en zelfs onder de MA 200 is gedoken. Hiermee staan feitelijk alle seinen op rood. Het beeld zou weer positiever worden als het de AEX lukt om weer boven de 510 zone te komen. Zolang de AEX daaronder noteert, is er trendmatig geen reden om positief te zijn op deze index.

Hoe nu verder?

De beweeglijkheid en onrust zal nog wel even aanhouden op de markten. De BreXit staat nog voor de deur, en er zijn nog genoeg onzekerheden die de markten alle kanten op kunnen jagen de komende periode.

Optietrading

Na uitgebreid testen hanteert optietrading sinds begin 2018 een nieuw trade-systeem met de vip-portefeuille. Dit systeem heeft een relatief laag risico en aantoonbaar een hoog rendement. De leden op de chat zijn er enthousiast over. Elk lid bepaalt zelf of hij meedoet met deze portefeuille.  De portefeuille heeft korte tot zeer lange-looptijd opties en juist DEZE combinatie zorgt voor een uniek rendement. Wil je eens kijken hoe dat allemaal werkt? Neem dan een VIP-abonnement! Voor de prijs hoef je het niet te laten: Slechts 2 euro per dag!

De VIP service van optietrading

Rene vd Vondervoort