Sterke week voor alle beurzen; Analyse AEX

De beurzen hebben een sterke week achter de rug. De V.S.-shutdown en de Brexit-problemen werden naar de achtergrond geschoven. De AEX wist afgelopen week ruim 1% te winnen om te sluiten op 498.65 punten. Tijd voor AEX-analyse. 

Sterke week

De Amerikaanse futures laten sinds begin 2019 dagelijks vroeg in de morgen groene standen zien. Daar kunnen beleggers zich dan aan vastgrijpen. Elke dag hetzelfde verhaal deze week. Na de slechte decembermand komen de kopers weer terug de markt op. In de weekgrafiek zien we de derde groene candle achter elkaar. Sinds de bodem van december is de AEX bijna 30 punten gestegen in  3 weken tijd.

 

AEX analyse

De stijging van afgelopen weken is echter niet voldoende om weer van een positief beeld te kunnen spreken, daar is meer stijging voor nodig. Beleggers likken hun worden van de koersverliezen van afgelopen maanden. De lange trend (weekgrafiek) ziet er niet goed uit.

 

In de daggrafiek van de AEX is sinds de top van juli hetzelfde beeld zichtbaar. Lagere toppen met daarna weer lagere bodems. Beleggers nemen dus steeds sneller afscheid van hun stukken. Een stijging boven de 510 punten zou dit beeld doen veranderen. Tot die tijd is het een ”sell the rally” markt.

 

In de uurgrafiek van de AEX zien we dat de kopers al een paar weken de baas zijn. Hogere bodems en hogere toppen. De uurtrend is duidelijk omhoog. Het is echter onzeker of er nog meer stijging op korte termijn in zit. De stijging van afgelopen weken heeft de vorm gekregen van een stijgende wig. Stijgende wiggen hebben als belangrijke eigenschap dat ze uiteindelijk bearish zijn. Meestal volgt ter aan het einde van een stijgende wig een draaimoment met een felle beweging de andere kant op. Het is dus momenteel voor de markten (niet alleen voor de AEX) belangrijk om te bekijken waar de volgende (lagere) top komt te liggen. Zolang dat voor de AEX onder de 510 punten is, is het beeld bearish.

 

 

De angstbarometer van de AEX laat het tegenovergestelde zien. Een dalende wig. Hier mag dus het omgekeerde verwacht worden; een stijging. Afgelopen week leek het er al even op dat een opwaartse uitbraak plaatsvond, maar dat werd snel teruggedraaid.

 

Drukke week

Komende week zal niet saai zijn. Trump blijft stoer doen met zijn shutdown. Inmiddels de langste ooit. 800.000 ambtenaren zitten thuis en krijgen geen salaris. Alleen maar omdat Den Donald zijn zin niet krijgt en de muur perse wil.

Ook is het expiratieweek. Vrijdag expireren de januari opties. Tevens begint het kwartaalcijferseizoen weer. Maar de meeste aandacht zal uitgaan naar de UK. Er wordt volop gespeculeerd over de aanstaande brexit. Onderstaand artikel laat duidelijk zien waar iedereen mee te maken heeft.

LINK naar BREXIT

Optietrading

Na uitgebreid testen hanteert optietrading sinds begin 2018 een nieuw trade-systeem met de vip-portefeuille. Dit systeem heeft een relatief laag risico en aantoonbaar een hoog rendement. De leden op de chat zijn er enthousiast over. Elk lid bepaalt zelf of hij meedoet met deze portefeuille.  De portefeuille heeft korte tot zeer lange-looptijd opties en juist DEZE combinatie zorgt voor een uniek rendement. Wil je eens kijken hoe dat allemaal werkt? Neem dan een VIP-abonnement! Voor de prijs hoef je het niet te laten: Slechts 2 euro per dag!

 

Abonnementen

 

Rene vd Vondervoort