The trend is your friend

”The trend is your friend” is een oude beurswijsheid. Er zijn verschillende maatstaven of indicatoren die de trend van een index bepalen.  De bekendste is het voortschrijdend gemiddelde. (Moving average of MA). Deze update gaat over golden crosses en death crosses.

De trend

Er bestaat niet zoiets als ” de trend”. Elk timeframe heeft haar eigen trend. Zo kan de trend op uurbasis omhoog zijn en op dag of weekbasis omlaag. Of andersom. Welk timeframe je hanteert is afhankelijk van wat voor soort belegger of trader  je bent. Een daytrader heeft weinig aan een maandgrafiek. Een lange termijn-belegger heeft weinig aan een kwartiergrafiek. Hoe kun je zien of de trend op jouw gehanteerde timeframe omhoog is? Wat voor soort belegger ben jij?

 

trend

Golden cross en death cross

Een lange termijn-belegger wil weten hoe het met de lange termijntrend gesteld is. Kan ik rustig mijn stukken vasthouden? Kan ik beter tijdelijk afscheid nemen? Heb ik een tradeplan? De lange termijntrend van de dow jones zie je hieronder.

In mei 2016 kruisten de MA 20 en 50 in de weekgrafiek elkaar positief. Dat was een golden cross. Dat is een bevestiging van een positieve trend. Wat erna gebeurde, weten we allemaal. Een parabolische stijging. De stijging ging steeds sneller. Tot precies een jaar geleden. Eind januari 2018 stopte de stijging. (niet de stijgende trend). Het jaar 2018 werd uiteindelijk een zijwaarts jaar voor de dow jones. Met grote bewegingen. Beide kanten op. Tot de dow jones uiteindelijk in december 2018 door haar hoeven zakte.

Dow Jones

 

trend

Trendmatig begint het nu spannend te worden. Want ondanks de grote bounce-up van afgelopen maand, is het de dow jones nog niet gelukt om weer boven de MA 20 en 50 te geraken. De MA’s raken elkaar bijna. Is de bounce klaar? Gaat de dow hier weerstand ondervinden? Dan krijgen we op korte termijn een death cross. Dat is een lange-termijn trenddraai down dus en zou een bearish signaal zijn. Voor nu is het nog niet zeker of die draai er komt. Lange termijnbeleggers met een tradeplan dienen zeker op hun hoede te zijn komende periode.

S&p500

In tegenstelling tot de dow jones, zien we bij de s&p500 en de nasdaq wel al duidelijke death crosses in de weekgrafieken. De wiggen zijn neerwaarts verlaten, en de MA 20 en 50 zijn negatief gekruist. De lange trend is hiermee na jaren van stijging duidelijk gedraaid. De stijging van afgelopen weken mag er zijn, maar is nog niet genoeg om de lange trend weer positief te zetten.

Nasdaq

trend

 

AEX

De AEX is in de weekgrafiek uit de stijgende wig gezakt. en snel daarna volgde een death cross. Afgelopen 5 weken waren positief. Een gezonde bounce is gaande na de decemberdaling. De AEX is nu aanbeland bij de MA 20. Een terugtest. Gaat er hier weerstand ontstaan waarna de weg naar beneden weer wordt ingezet? De lange-termijn-belegger is op zijn hoede. Een interessante situatie!

 

trend

Tenslotte nog even de trend van de AEX voor de korte-termijn-belegger.

Het jaar 2019 is zeer positief gestart. De korte trend is UP.  Een stijgend trendkanaal. Met gaten in de grafiek (gaps). Kopers hebben haast, zijn gretig.  Onder de dikke groene lijn is er een draaimomentje.

Vind je het leuk om een tijdje samen met ons te traden? Gezellig en leerzaam!

 

Abonnementen

Rene vd Vondervoort