Opnieuw een plusweek voor de AEX

Ook afgelopen week waren kopers op de AEX weer in de meerderheid. Voor de 7e week op rij was er een plusweek.  De AEX eindigde de week 0.9% hoger dan de start. Dat is opvallend, want de DAX verloor 2.5%. 

Plusweek voor de AEX; niet voor de DAX

Een week geleden was de AEX tot de 50% fibo stijging gekomen van de gehele correctie. Deze week wist de AEX (in tegenstelling tot de DAX nog een stuk verder te stijgen. Het lagere-toppenpatroon is sinds deze week niet meer van toepassing op de AEX. Er is een hogere top dan de vorige top op 530 geplaatst.

De correlatie (onderlinge samenhang) tussen de AEX en DAX is redelijk groot. Maar er zijn ook vaak verschillen.  Afgelopen week bijvoorbeeld, was er ineens een groot verschil tussen beide indices. De AEX bleef doorstijgen en hoog hangen, waar de DAX wel corrigeerde. Het lagere-toppenpatroon op de DAX is nog wel volledig in tact. De DAX had overigens de top van 2018 niet in juli, maar in januari al.

Was de AEX de DAX gevolgd, dan zou de AEX onder de 510 punten de week zijn afgesloten. Onderstaande grafieken illustreren dat. De AEX is nog boven de MA 100 en 200, terwijl de DAX onder alle MA’s noteert op het timeframe hieronder (uur).

De DAX is inmiddels bijna 50% gecorrigeerd sinds de top van deze beweging, de AEX daarentegen is nog geen kwart gecorrigeerd.

 

Verschil tussen AEX en DAX

 

 

Wallstreet

Als we dan de beurzen op wallstreet erbij betrekken, is te zien dat de correctie op wallstreet (net als bij de AEX) nog moet beginnen. Waar de DAX al halverwege is, zijn de overige beurzen nog maar amper begonnen. De DAX is wat dat betreft het buitenbeentje, niet de overige beurzen.

 

Dow jones

 

S&P500

Nasdaq

Divergentie dus tussen de beurzen. Moeten we de hogere top bij de AEX serieus nemen? Of de lagere top bij de DAX? En Gaat wallstreet de eerste daling van het jaar 2019 starten? Of kan het nog langer uitgesteld worden?

Gaat dit de kortste bearmarket ooit worden zoals op twitter wordt gesuggereerd door deze en genen? (de kortste bearmarkt aller tijden stamt uit 1987 en duurde slechts 3 maanden).

 

Vind je het leuk om een tijdje samen met ons te traden? In overleg een portefeuille opbouwen? Gezellig en leerzaam!

Abonnementen

Rene vd Vondervoort