Markten ineens wel gevoelig voor slecht nieuws

Het eerste kwartaal van 2019 lijkt dan toch een bearish einde te krijgen. Waar ̶k̶o̶o̶p̶g̶e̶k̶k̶i̶e̶s̶ beleggers het slechte nieuws van afgelopen tijd negeerden, kwam er vrijdag ineens wel een grote verkoopgolf op gang. Kunnen we al spreken van een significante trenddraai?  

Aanhoudend slecht nieuws

Het slechte nieuws van afgelopen maanden werd door de markten nooit als slecht ervaren. Of het nu om een no-deal Brexit gaat, om de miljardenslurpende handelsoorlog tussen de VS en China (”we make progress”) of de FED die zijn beleid laat afhangen van de financiële markten, de beurzen kenden in het eerste kwartaal van 2019 slechts 1 richting.

Aanhoudend slecht nieuws uit Duitsland van de laatste weken, maar ook recessieberichten lijkt de beurzen nu ineens wel te veel te worden.

LEES DIT ARTIKEL EVEN

Een verkoopgolf overspoelt de markten. De beurzen eindigden de week in mineur. Vooral de DAX leverde de laatste dagen fors in en eindigde de week zelfs op het laagste punt van de maand.

De paniekbarometer VIX schrikt wakker en knalt omhoog uit de dalende wig met een plus van 20%

Hoe staan de beurzen er trendmatig voor? Hieronder de antwoorden.

(Concrete tips worden hier niet gegeven, die bespreken we in onze chat, waar je natuurlijk van harte welkom bent)  LINK! KLIK HIER

AEX

Aan het begin van de week werd nog een nieuwe top geplaatst op 555 punten. Dat bleek te veel van het goede, sindsdien is er een terugslag. De AEX is wel nog in de wig blijven hangen, dus in de daggrafiek is er nog geen shortsignaal.

 

Dat shortsignaal is er in de uurgrafiek wel. De AEX zakte aan het eind van de week door haar hoeven.

DAX

Waar we bij de AEX in de DAGgrafiek nog geen val uit het trendkanaal zien, is dit bij de DAX wel overtuigend gebeurd.  De DAX eindigde zelfs op het laagste niveau van de maand!

 

De laatste dagen van de week ging het hard omlaag met de DAX. Beleggers pakken hun biezen en kiezen het hazenpad.

Wallstreet

De dow jones doet het de laatste weken wat slechter dan de s&p500 en de nasdaq. Dat komt met name door de duikeling van het grootste dow-fonds BOEING. Trendmatig zit de dow jones er topperig uit. De index stoeit al weken met de rode lijn.  Onder de rode lijn is negatief, erboven is positief.

dow jones

Het jaar 2019 is zeer positief voor wallstreet.  Er zijn grote stijgende wiggen gevormd. Het venijn zat hem deze week in de staart. We zien dat de wiggen het moeilijk krijgen en neerwaarts worden verlaten.Komende week zullen we snel weten of dit een vervolg krijgt. Het weekslot is in elk geval een anti-climax voor de koopgekkies.

S&P500

De stijging ging afgelopen weken steeds sneller. Parabolisch. Een parabolische stijging is doorgaans de laatste fase van een stijging. De candle van vrijdag is een grote topcandle.

Nasdaq

Conclusie

Een prachtig kwartaal lijkt met een anti-climax afgesloten te gaan worden. Met name de Europese leider de DAX ziet er slecht uit. De AEX is nog niet gecapituleerd, daar is meer voor nodig. Wallstreet begint er ook slechter uit te zien. Het belooft  een interessante en nieuwsrijke laatste week van het kwartaal te worden. Doe je mee met ons?

Rene vd Vondervoort