Een zeer sterk kwartaal voor de financiële markten!

Het eerste kwartaal van 2019 is in stijl afgesloten. Het was voor veel beurzen het sterkste kwartaal in 10 jaar tijd! Waar het jaar 2018 als een nachtkaars uitging, zijn de markten bijna volledig hersteld van de dip van vorig jaar. Bijna. Nog niet helemaal. 

Een sterk eerste kwartaal

Alleen de beurs van Turkije had een zwak 1e kwartaal.  De grote uitzondering. De Nederlandse beurs staat in de top 10 van sterkste landen het 1e kwartaal. Hier het totaaloverzicht.

Economie en beurzen gaan niet altijd hand in hand. We zien een recessie aankomen wereldwijd, maar de beurzen vinden van niet.

Het jaar 2019

We beginnen deze update met wat kwartaalgrafieken. Dan zien we  waar we het over hebben.

DAX

De stijging van afgelopen 10 jaar is heftig Een groot stijgend kanaal met af en toe een correctie. De DAX zit nog in het stijgend trendkanaal. Ondanks het feit dat deze index sinds een jaar elk kwartaal een lagere top laat zien.

NASDAQ

De nasdaq ging parabolisch. (de stijging is steeds steiler). Net als in de jaren 90. In het laatste kwartaal van vorig jaar is de nasdaq uit de parabool gezakt. Maar deze ‘fout” moet zo snel mogelijk hersteld worden. Het feestje duurde een jaar of 10 en mag nog niet eindigen. Dus de 1e candle van 2019 is een enorme grote groene candle. Komende weken /maanden zal blijken of het gaat lukken om alsnog een hogere top te plaatsen. Het kan ook een terugtest blijken te zijn van het trendkanaal wat verlaten is. Dat kunnen we nu nog niet weten.

SP500

Het laatste kwartaal van vorig jaar liet de grootste daling in 10 jaar tijd zien, het eerste kwartaal van 2019 de grootste stijging in 20 jaar. De daling is bijna helemaal teruggedraaid. De hamvraag voor het komend kwartaal is dan ook of deze lagere top valide blijft, of dat de bulls komend kwartaal genoeg kracht hebben om alles weer naar nieuwe hoogtepunten te tillen. Het mag gezegd worden, het herstel is indrukwekkend!

 

 

De kortere trends van de indices

Bij alle indices geldt dezelfde vraag. Komt er nog een nieuwe top komende periode of zijn alle beurzen bezig met het maken van een lagere top? Beide scenario’s zijn mogelijk. De snelheid van stijging van afgelopen kwartaal doet vermoeden dat de bulls met alle kracht gaan proberen om nieuwe hogere toppen te gaan zetten komende tijd zie hieronder de relevante indices.

AEX

 

DAX

S&P500

 

NASDAQ

Komende week

De vraag is of de beurzen de opmars kunnen voortzetten of dat er lagere toppen aan het ontstaan zijn. De ene dag zijn de beurzen terughoudend na slecht nieuws, maar over het algemeen is 2019 tot nu toe het jaar waarbij alle potentiële economische gevaren genegeerd worden.

We wachten het rustig af wat de beurzen gaan doen. We hebben geen haast. Onze strategie is een rustige, de tijd is onze vriend. Hoe we dat doen?  Neem eens een abonnement!

Abonnementen

 

Rene vd Vondervoort