Aanhoudende koopwoede op de beurzen

Beleggers hadden deze week haast. Er was een aanhoudende koopwoede met elke dag hogere koersen. In het begin werd een gat geslagen (GAP) welke open bleef. In het midden van de week gebeurde dit nog een keer. Het optimisme onder beleggers kent geen grenzen.

Aanhoudende koopwoede

De hele week waren de kopers de baas. Niet alleen deze week, maar dit geldt eigenlijk voor heel 2019 tot nu toe. Aanhoudende koopwoede. De dalingen van 2018 liggen ver achter ons. Eind vorig jaar werd de kortste bearmarkt aller tijden. De bullmarkt is weer alive & kicking!

 

koopwoede

Stijgen en consolideren, stijgen en consolideren. Dat is het verhaal van de week. De week opende met een gap-up. (een gap is een gebied waar niet is gehandeld). Dit gap is nooit meer gedicht. In het midden van de week kwam er een nieuw gap-up bij. Ook dit gap bleef open. Kopers waren tot het eind van de week paraat. Beleggers zijn zeer positief gestemd!

AEX deze week

DAX deze week

 

Duitsland in recessie?

Dat economie en beurzen NIET hand in hand gaan, bewijst de DAX al een tijdje. Er komt aanhoudend slecht nieuws naar buiten. Het slechte nieuws is niet van vandaag of gisteren, maar al maanden. Duitsland in een recessie? De beurzen wuiven het weg. Het is op zijn minst gezegd opmerkelijker dat de DAX zich daar niks van aantrekt en stoïcijns verder stijgt.

Of is het gewoon het TINA verhaal? (There is no alternative) met een 10-jaarsrente die weer negatief is? Beurzen dichtbij all time highs en rentes die negatief zijn met beleidsmakers die weer willen stimuleren.  De omgekeerde wereld!

 

Ook de BreXit-perikelen raken beleggers niet. Net zo min als de miljardenslurpende handelsoorlog tussen de VS en China. Beleggers horen bijna dagelijks dat er vooruitgang wordt gemaakt tussen beide landen, en dat geeft de burger moed. Goldman Sachs zorgt ervoor dat de futures iedere nacht hoger worden gezet zodat de stijging op de beurzen niet hoeft te stoppen. Het feest moet zo lang mogelijk doorgaan, en dan is de aanval de beste verdediging. Sterker: het feestje leek vorig jaar te eindigen, maar de bullmarkt is weer helemaal terug!

 

Stijgende wiggen

De stijgingen op de meeste beurzen van afgelopen kwartaal hebben de vorm gekregen van grote stijgende wiggen. Stijgende wiggen hebben als eigenschap dat ze uiteindelijk bearish zijn. Meestal komt er aan het einde van de stijgende wig een grote dalingsgolf. (Zoals er na de dalende wig een stijgingsgolf is gekomen).

Maar we gaan het stierenfeest nu niet bederven. Zolang de beurzen binnen de wiggen bewegen, kan er altijd nog een nieuwe leg bovenop. De beurzen zijn hard op weg om de daling van vorig jaar compleet terug te draaien. Dat is nog net niet gelukt. Een lagere top nu zou pijnlijk kunnen worden, dus aanhoudende koopwoede van dit jaar voorkomt een draaimoment.

 

AEX dagtrend

Nasdaq dagtrend

De schulden van nu wereldwijd zijn stukken hoger dan 10 jaar geleden tijdens de val van Lehmann Brothers.

Het NRC heeft LINK! KLIK HIER! alle cijfers op een rij.

 

Komende week

De vraag is of de beurzen de opmars kunnen voortzetten of dat er lagere toppen aan het ontstaan zijn. Dat is nog altijd niet duidelijk.

We wachten het rustig af wat de beurzen gaan doen. We hebben geen haast. Onze strategie is een rustige, de tijd is onze vriend. Hoe we dat doen?  Neem eens een abonnement!

Abonnementen

Rene vd Vondervoort