beurzen in de wachtstand

De beurzen staan in de wachtstand. Afgelopen week is er weinig gebeurd op de markten.  Er zijn blijkbaar nieuwe impulsen nodig om de beurzen verder te kunnen laten stijgen. Het werd een zijwaartse week. Besluitloosheid. 

In de wachtstand

Na de sterke stijging van afgelopen maanden is er een duidelijke pas op de plaats zichtbaar. De AEX stoeit al ruim een week met de dikke rode lijn. Zie de 30-minutengrafiek van de AEX hieronder. Het is een smalle range. De kopers zijn niet meer sterk genoeg om door te stomen. En de verkopers kunnen ook nog geen potten breken. De gaps van afgelopen weken zijn nog niet eens gedicht. Een correctie is nog niet gestart. De markten staan in de wachtstand.

 

AEX korte trend

Als we dan iets verder kijken dan de koersontwikkeling van afgelopen 2 weken, dan kijken we naar de daggrafiek van de AEX hieronder. Er zitten ook hier wat gaten in de grafieken (gaps) en verder zien we een sterk stijgende trend. De daling van 2018 is nog net niet voor 100% teruggedraaid.

AEX dagtrend

In de weekgrafiek van de AEX is te zien dat de laatste week (de laatste candle) de vorm heeft van een ”doji”. Besluitloosheid. Een doji is een kleine candle met de opening en het slot van de week op ongeveer hetzelfde niveau. De laatste 2 keer dat we dergelijke week-doji’s zagen, was bij de top van eind juli en midden september 2018. De week erna volgde beide keren een grotere rode candle.

AEX weektrend

Komende 2 weken zijn verkochte beursweken. Aanstaande vrijdag op Goede Vrijdag zijn de beurzen gesloten. De week-expiratie is dus komende donderdag. De maandag erna is het 2e Paasdag. Euronext is ook die dag gesloten. Wallstreet niet.

Komende week richting kiezen?

Na de grote stijging van afgelopen maanden en het zijwaarts vervolg, is het nog niet duidelijk of de markten komende week een nieuwe correctie gaan starten. De toppen uit 2018 zijn nog nergens overschreden, dus de kans is nog altijd aanwezig dat we bezig zijn met het maken van lagere toppen.

Maar zolang de daling niet start, is er geen duidelijkheid. We kunnen er een lang verhaal van maken, maar de markt heeft simpelweg nog niet beslist. De stijgende wiggen die we op veel indices en op verschillende timeframes zien, beloven een grotere dalingsgolf. Maar zolang het begin niet is gemaakt, blijft het afwachten. Dit is geen markt om actief te traden, het lijkt ons beter om de markten uit te laten razen en richting te laten kiezen.

 

” There are times to go long, times to go short, and times to go fishing.”

 

Ondanks het gebrek aan richting volgen we de ontwikkelingen natuurlijk wel op de voet. Er is altijd wel wat te beleven. Of het nou om de tweets van Trump gaat, om de omgekeerde rentestructuur die een aanstaande recessie verklapt; de deflatiespiraal die aanstaande is; de VIX die op bodemniveau staat of de kamikaze ontwikkelingen in de UK, er is altijd wel wat om in de gaten te houden.

Als je het leuk vindt om dagelijks voorbeurs de relevante zaken gemaild te krijgen, of de economische ontwikkelingen te volgen en/of de trends op de beurzen te volgen, neem dan eens een abonnement bij optietrading! Gezellig, leerzaam en bijna gratis!

Abonnementen

 

Rene vd Vondervoort