Het cijferseizoen is weer losgebarsten

Het cijferseizoen is weer losgebarsten. Na een sterk 1e kwartaal van 2019 is ook de maand april tot nu toe bullish voor de indices. Binnen de AEX verrasten Unilever en ASML afgelopen week met hun resultaten. Is de winstontwikkeling voldoende om de hoge koersen te rechtvaardigen?

Cijferseizoen

Het cijferseizoen is weer in volle gang. De beurzen stijgen verder, de EPS (earnings per share) nemen per saldo niet meer toe. We zien de laagste groei sinds 2016. Dit is een zwak signaal.

Verkopen van bestaande huizen in de V.S. zakken al voor de 13e maand op rij. Wordt genegeerd.

Beleggers zijn  vol vertrouwen. De beweeglijkheid is extreem laag. Grote rust.

De olieprijs stijgt ineens. Hieronder de oorzaak

Welke bedrijven rapporteren komende week?

DEZE LINK IS HANDIG!

 

EX-dividend

Komende weken noteren verschillende aex-fondsen ex-dividend. Dit heeft invloed op de stand en dus ook de optieprijzen van de AEX. De eerstvolgende maand-expiratie is op 17 mei 2019. De FTI-mei noteert 6 punten lager dan de stand van de AEX. Dat betekent dat er nu nog 6 AEX punten dividend in de AEX zitten tot mei expiratie.

Putopties zijn ogenschijnlijk duurder dan callopties. Normaal gesproken zou bij een AEX-stand van 570 punten de call 570 en de put 570 ongeveer even duur zijn.  Voor expiratie mei ( maar ook juni) zijn putopties een stuk duurder dan callopties om bovengenoemde redenen.

Ex-dividend-data AEX-fondsen voor de mei expiratie

 • 23 april Aalberts industries
 • 23 april Vopak
 • 24 april Wolters kluwer
 • 25 april ING
 • 26 april ABN-AMRO
 • 26 april ASML
 • 29 april Heineken
 • 29 april Akzo Nobel
 • 02 mei RelX
 • 13 mei Phiilips
 • 16 mei Shell

 

Verder stijgen met negatieve divergentie?

Koersdoelen van 600 en hoger voor de AEX vliegen al een tijdje om de oren. In de maandgrafiek van de AEX zie je waarom.  Er is een groot stijgend trendkanaal. De bodem houdt het steeds, de lange trend is UP. Hogere bodems, hogere toppen. De bovenkant van dit trendkanaal loopt tot boven de 600 punten.

2 kanttekeningen:

 • het is nog niet zeker dat er een nieuwe top komt. Vorige jaren stootte de AEX telkens het hoofd bij de 570-575-zone
 • De stijging van afgelopen jaren gaat gepaard met negatieve divergentie. Hogere toppen bij de AEX; lagere toppen bij de RSI. Divergentie is geen verkoopsignaal an sich, het is een waarschuwingssignaal dat de stijging NIET wordt gedragen door de indicatoren. (RSI in dit geval).

 

 

In de weekgrafiek van de AEX is de koopgekte van afgelopen maanden zichtbaar. De hellingshoek van de stijging is steiler dan alle voorafgaande stijgingen. Kopers hebben haast. Geen tijd voor een correctie. De aanval is de beste verdediging!

 

 

 

In de daggrafiek van de AEX zijn de koersbewegingen van afgelopen jaar te zien. De AEX is bijna aanbeland bij de toppen van vorig jaar. De vraag is dus of het dit keer wel lukt om boven de zware weerstandszone 570-575 uit te komen om zo door te stomen richting de 600 ++punten.  In dit stadium is het nog altijd onbeslist.

 

Maandag 2e Paasdag zijn de beurzen op WallStreet geopend. Europa start de nieuwe week pas op dinsdag. Aan nieuws geen gebrek, dat is er in overvloed. De Brexitschade verdwijnt even naar de achtergrond, maar de Trump-clan zorgt dagelijks toch wel voor nieuws wat de markten bezighoudt. De vraag is ook of de resultaten van komende weken voldoende zullen zijn om de beurzen naar nieuwe hoogten te tillen. Be prepared!

 

Het laatste nieuws van meer dan 100 bronnen!

 

We wachten het rustig af wat de beurzen gaan doen. We hebben geen haast. Onze strategie is een rustige, de tijd is onze vriend. Hoe we dat doen?  Neem eens een abonnement op een van onze services!

Abonnementen

Rene vd Vondervoort