Het jaar 2019; we party like it’s 1999!

Het jaar 2019 is nog altijd zeer bullish voor de financiële markten.  Bulls vegen elke kleinste daling van tafel met een nieuwe grotere stijging. Het feestje is nog lang niet voorbij. Er heerst anti-paniek. The party has just begun. What could go wrong? Party like it’s 1999! 

Party like it’s 1999

Was er een langste shut-down ooit in 2019? Waar dan? Waren er Brexit perikelen in 2019? Waar dan? Is er een langdurige handelsoorlog gaande tussen de VS en China? Waar dan? Is Duitsland in recessie? Waar dan?  Als je de financiële markten mag geloven, is het jaar 2019 geen enkel vuiltje aan de lucht. Beurzen stijgen, de olieprijs en de dollar stijgen, er is geen inflatie en er komen geen renteverhogingen. Oja, en we hebben Trump. What could go wong? Nothing! Party like it’s 1999!

De VIX

De paniekbarometer VIX daalt steeds verder in 2019. Er is een grote dalende wig ontstaan. Die voorspelt een uitbraak omhoog. Maar dat is van latere zorg. De rust is er en dat moet vooral zo blijven. (sell in may telt dit jaar niet  🙂 )

party

De olieprijs heeft inmiddels 4 sterke maanden. Den Donald is daar niet meer blij mee. Tot hier en niet verder.  Gaat de olieprijs te hard? Dan bellen we de OPEC even. Klusje geklaard! De olieprijs zakte 4% vrijdag.

ZO DOEN WE DAT

Olieprijs

Sterke dollar

Door de renteverhogingen van afgelopen jaar in de VS, is de dollar sterker geworden. (De euro zakt). Trump is niet blij met een sterkere dollar (niet goed voor de concurrentiepositie van de V.S.) en heeft de baas van de FED een paar keer een draai om de oren gegeven. Powell mag de rente vooral NIET verder verhogen. Dat zou de groei van de Amerikaanse economie namelijk nadelig beïnvloeden.  Powell (FED-baas) wil geen ruzie met Trump en past het beleid aan.

Recessie in aantocht?

Mogen we al een recessie verwachten? Not yet. Als je het patroon van de laatste 60 jaar bekijkt, kwam een recessie altijd snel na het plaatsen van een periode van nieuwe toppen.

Trend AEX

Een kleine daling deze week voor de AEX. Niet voldoende om het feest te bederven. De wig is in tact. De stijgende trend is ondanks de uitgekeerde dividenden van afgelopen week valide gebleven.

Recessie in Duitsland?

Beleggers vinden van niet. De harde cijfers denken er anders over.

Trend DAX

2019 is stijgen, consolideren en harder stijgen. Sterk spul!!

 

Eurozone vs Wallstreet

Afgelopen 10 jaar heeft wallstreet het veel beter gedaan dan Europa.

Sterke groeicijfers VS

Wallstreet zien we ook in 2019 naar nieuwe all time highs gaan.  De man met de hamer is nog niet in beeld. De wiggen kunnen hoger. Vrijdag kwamen de nieuwste groeicijfers uit de V.S. De groei was met 3.2% op jaarbasis  hoger dan de (lage) verwachting.

Daggrafiek S&p500

Weekgrafiek nasdaq

Flying high

En tenslotte hier de lange termijnplaatjes van de beurzen op wallstreet. En de obligatiemarkt.

Komende week

Het cijferseizoen is in volle gang. Komende week presenteren weer een paar zwaargewichten binnen de AEX de resultaten. Maandag Philips; donderdag ING en SHELL. En de FED komt woensdag met een renteverhaaltje. Op woensdag 1 mei is euronext trouwens gesloten. Op de dag van de Arbeid wordt er niet gehandeld. Wallstreet is wel de hele week open.

 

We wachten het rustig af wat de beurzen gaan doen. We hebben geen haast. Onze strategie is een rustige, de tijd is onze vriend. Hoe we dat doen?  Neem eens een abonnement op een van onze services!

Abonnementen

Rene vd Vondervoort