Rentebeleid creëert gevaarlijke bubbles

Het rentebeleid van de centrale banken heeft afgelopen jaren gevaarlijke bubbles gecreëerd.  Nu moeten we gaan oppassen want als anti-IT fan Warren Buffett op deze niveaus in het aandeel Amazon stapt, begint het pas echt interessant te worden. 

Rentebeleid centrale banken

10 Jaar geleden is is een verdere escalatie van de wereldwijde financiële crisis afgewend door de centrale banken met hun nieuwe rentebeleid. (ZIRP en NIRP). (Zero Interest Rate Policy) en Negative Interest Rate Policy)  Door de rentes massaal op zero procent te brengen, kwam het vertrouwen bij investeerders en particulieren langzaam weer terug En daar is het kapitalistisch systeem op gebaseerd. Vertrouwen.

De schuldenberg is momenteel vele malen hoger dan tijdens de kredietcrisis, maar niemand die het zo ervaart. Met de structureel lage rente voelt alles als zijnde opgelost. De slechte tijden liggen ver achter ons. Of gaat dit beleid fout aflopen? Hmm.

Het ‘beleid’ van Trump

Trump wil meer economische groei. De groei kan structureel hoger, als de rente in de VS weer omlaag gaat. En niet omhoog zoals de FED afgelopen jaar deed. Het torenhoge tekort van de VS verdwijnt vanzelf als de economische groei in de VS structureel omhoog gaat, zo is de lezing van Trump.

Een hoge olieprijs is niet goed voor de economie. Tot hier en niet verder was de strekking van Trump’s  tweet over de olieprijs. Sindsdien is de olie aan het zakken.

Banen , banen, banen

De banencijfers uit de V.S. laten een zeer lange cyclus zien. De cijfers van afgelopen vrijdag waren veel sterker dan verwacht. (rentedaling? Waarom? ) Al meer dan 100 maanden achtereen is er banengroei. Dit is veruit de langste periode in geschiedenis van de V.S.

Wat het jaar 2019 bijzonder maakt, is dat er geen correcties geoorloofd zijn.

 

Terwijl de groei stagneert, stijgen de beurzen wel verder.

 

Het macronieuws is al maanden niet goed in veel landen. Duitsland weet nog net een recessie te pareren, maar ook Zwitserland gaat niet lekker. Harde kerncijfers geven al een hele tijd steeds lagere waarden aan. Horen hier alsmaar stijgende  beurskoersen bij?

PMI Zwitserland

Bedrag aan Deposito’s met negatieve reële rente in Duitsland stijgt naar nieuwe all time highs. Het nieuwe normaal.

 

Warren Buffett koopt deze week aandelen Amazon

Opvallend nieuws van deze week was toch wel dat Warren Buffett zich op aandelen Amazon heeft gestort. Hij wilde nooit iets weten van enorme groei-aandelen, maar blijkbaar kan hij de verleiding niet langer weerstaan. Nu kopen? wat een vertrouwen!

https://www.nu.nl/economie/5873367/warren-buffett-vindt-zichzelf-een-idioot-omdat-hij-nu-pas-in-amazon-stapt.html

 

Wallstreet

Er leek deze week een correctie van start te aan. Maar die werd vrijdag teruggefloten. Ongepast en ongewenst. De wiggen zijn wel doorbroken, dus de negatieve signalen zijn er, maar op het moment dat je zoiets typt, schieten de koersen alweer omhoog. Beleggen anno 2019.

S&P500 future lange termijn.

Over voorkeurspatronen gesproken. De stijgingen van afgelopen kwartaal was noodzakelijk om een zeer groot eindpatroon te creëren. Een megafoon is een eindpatroon, omkeerpatroon, toppatroon. Happy recession next years.

 

We zijn er bij-na, we zijn er bij-na, maar nog niet he-le-maal

En de AEX? Die doet al weken eigenlijk niks. Zijwaarts bewegen in een smalle range. De kracht naar boven is er niet, maar een correctie kan niet starten zolang de grote broeders van Wallstreet blijven stijgen. Wait & see.

 

Komende week

Het belangrijkste nieuws afgelopen week kwam zondagmiddag.

Dit nieuws zou komende week wel eens invloed op het sentiment kunnen hebben. Komt die ‘big-shortkans eraan? Of blijven de beurzen nog in de wachtstand?  We volgen de ontwikkelingen op de voet.

 

Optietrading bestaat 10 jaar. Dat mag gevierd worden. Doe je mee?

10 jaar optietrading: Jubileum-aanbieding!

Rene vd Vondervoort