Wat een veldslag, is dit de cyclusbodem?

De laatste dagen gaan de beurzen hard onderuit. Op wallstreet was gisteren de grootste daling van het jaar 2019. De paniekbarometer VIX schiet omhoog. Is deze paniekprikker voldoende voor een cyclusbodem? 

 

Cyclusbodem?

De Europese beurzen zijn inmiddels 7-9% gezakt sinds de top van 2 weken geleden. De AEX had op de top 586 punten staan en eindigde gisteren op 540 punten. Vannacht nabeurs was er opnieuw een groot paniekmoment. De AEX stond op 525 punten bij de bodem vannacht. De hoogste tijd voor een rebound zou je denken. Maar natuurlijk is het nu nog te vroeg om te kunnen stellen dat de cyclusbodem er staat. Zoals altijd geldt: eerst zien, dan geloven. Want overdrijven, dat kunnen de beurzen. Dat hebben we afgelopen jaren zeer duidelijk ondervonden.

De paniekbarometer VIX

Dat de koersen hard onderuit zijn gegaan, verbaast de leden van optietrading niet. We volgen de paniekbarometer VIX op de voet en bekijken die index dagelijks. Deze paniekbarometer heeft afgelopen maanden een prachtige dalende wig ontwikkeld. En we weten dat uit een dalende wig uiteindelijk een grote uitbraak de andere kant op volgt. Het paniekmoment is aangebroken. Gisteren de climax met een stijging van +39% van de VIX?!!

 

Panic in tha house

Een dalende wig dus bij de VIX, de beurzen laten het tegenovergestelde zien. Grote stijgende wiggen zijn hier ontwikkeld. En die beloven een grote draai de andere kant op. Die draai zien we nu overal. Beleggers hebben haast. GAPS blijven open. De uitgang is te klein. Verkopers worden sterker en sterker.

DAX

De DAX heeft gisteren precies op het MA200 steun gevonden. Net als begin juni. In juni volgde een grote rally na het aantikken van de ze MA200. Gaat dit ook nu gebeuren? De RSI staat op de bodem. Oversold. Een (korte) rebound is logisch. Niet noodzakelijk. Wel waarschijnlijk. Be prepared.

 

AEX

Hier hetzelfde verhaal. Een grote stijgende wig die neerwaarts verlaten is. Met grote GAPS die open blijven. De AEX is ook bijna aanbeland bij de MA200. Kopie van de DAX.

 

Wallstreet

Het heeft er alle schijn van dat vannacht de tijdelijke bodem is gezet. Sinds vannacht is de dow future al stevig aan het bouncen en is 600 punten opgeveerd. Zie onderstaande grafiek.

De vip service van optietrading

Onze portefeuilles zijn geëxplodeerd in waarde afgelopen dagen. In verband met de lange looptijd van time-spreads houden we deze posities stevig vast. Maar we hebben gisterenook posities voor een rebound ingenomen. We verwachten fors lagere koersen komende jaren, maar het kan zomaar zijn dat de huidige golf down even klaar is. Even risico verlagen. Hedgen. Hoe we dit doen? Zie deze link.

De VIP service van optietrading

Rene vd Vondervoort