Een positieve handelsweek eindigt in mineur

De handelsweek startte opgewekt. Alle beurzen openden maandag met een GAP-UP. De rest van de week had een hoog pappen-en-nathouden-gehalte.  Er viel de hele week  niks meer te beleven. Tot vrijdag een half uur voor het slot in Europa. Een paniekmomentje. 

Handelsweek eindigt in mineur

Het handelsconflict tussen de V.S. en China dreigt te escaleren. Trump uitte zijn woede in een tweet nadat China aankondigde om extra invoertarieven over Amerikaanse importen ter waarde van 75 miljard dollar te willen invoeren. Trump droeg de Amerikaanse bedrijven in China op om onmiddellijk op zoek te gaan naar een alternatief voor China. China verlaten en terugkeren naar de V.S. ”Dit biedt een geweldige kans voor de VS” concludeerde Trump. De beurzen op wallstreet waren het niet met Den Donald eens en kelderden tussen de 2.4% (dow Jones en 3% (nasdaq).

Jackson Hole

Trump had het er maar druk mee. De markten wachtten op de speech van FED-baas Powell in Jackon Hole waar alle beleidsmakers hun jaarlijkse bijeenkomst hadden. . Die speech startte vrijdagmiddag om 16.00 uur. Powell vertelde niet wat Trump wilde horen. Powell laat toekomstige renteverlagingen afhangen van economische ontwikkelingen. Trump uitte meteen zijn woede door zich via twitter af te vragen of zijn grootste vijand Powell of Xi is.

 De trend van de AEX

Sinds de top van een maand geleden is de AEX bijna 10% gezakt. De laatste weken is het een troebel beeld. De AEX stuitert net als de andere beurzen een beetje op en neer, zonder echt vooruit te kunnen komen. Dit is niet wat beleggers bij een bodemvorming willen zien. Het is simpelweg (nog) niet gelukt om weer in positief vaarwater te komen.

De AEX stoeide afgelopen week telkens met de MA 20, maar het lukte nooit om erboven te komen. Het slot van de week was op weeklow, wat niet als positief gezien kan worden voor komende week. In het meest positieve geval gaan we komende week een hogere bodem zien dan de dubbele bodem die er nu staat op 528 punten.  De AEX noteert onder de MA 20, 50 en 100 maar noteert nog net boven de MA 200.

En we kunnen de trend van de AEX ook op een iets andere manier bekijken.  Als we de top van 15 april als uitgangspunt nemen, zien we daarna een bodem op 7 juni, daarna een hogere top op 25 juli, waarna we weer een lagere bodem zagen op 15 augustus.

Een patroon van hogere toppen en lagere bodems dus. In het meest bullishe geval gaat de AEX nu weer een hogere top zetten, maar het kan ook zomaar zijn dat er eerst nog een lagere bodem moet komen, omdat bijvoorbeeld de bodem van 15 augustus niet DE bodem bleek te zijn.

 

 

De trend van de Nasdaq

Op Wallstreet springt de grafiek van de nasdaq eruit. Er staat een groot kop-schouderpatroon. De index eindigde de week dichtbij de belangrijke neklijn. Binnenkort nekje breken?

mineur

Wat gaan we komende week zien?

Als beurzen een belangrijke bodem maken, wil je daarna een sterke stijging zien. Anders was het geen bodem. Die grote stijging is uitgebleven. Afgelopen bounce-weken brachten de indices niet echt omhoog.

De bounce van de AEX afgelopen weken stopte net boven de 550 punten en is daarmee zwak gebleken. Het slot van afgelopen week was op het laagste punt van de week. De vraag is of de verkoopdruk komende week zal doorzetten. De dubbele bodem op 528 punten is niet onbelangrijk. Onder dat niveau ligt de weg naar beneden helemaal open. De kou is nog duidelijk niet uit de lucht.

Ook wallstreet nadert na het zwakke weekslot een cruciaal niveau. De hulptroepen zullen snel moeten komen, anders ziet het er slecht uit voor komende periode.

De service optietrading

We weten wel raad met de huidige situatie op de beurzen. Ongeacht of er nog een grotere of kleinere wave UP gaat komen. OF helemaal niet. We zijn op alles voorbereid. Wil je een tijdje meekijken of meehandelen op de live-chat? Leerzaam en gezellig!

Abonnementen

Rene vd Vondervoort