Herstel gaande: beurzen tonen veerkracht

De financiële markten wereldwijd zijn een week of 3 herstellende van de 10% correctie sinds de top van juli. De hamvraag: is de veerkracht van nu groot genoeg om binnenkort weer nieuwe hogere toppen kunnen verwelkomen? 

Veerkracht

Sinds de AEX-top van juli op 586 punten is de index 10% gecorrigeerd naar de bodem op 528 punten van 15 augustus. Tijdens die val hadden de verkopers haast, want er bleven onderweg 2 gaps open. Sinds die bodem is er een behoorlijk herstel gaande. De eerste weken stelde het herstel nog niet veel voor, maar de afgelopen week hebben de kopers er ineens weer heel veel zin in.  De oude gaps zijn alsnog gedicht en deze week bleven er tijdens de rit omhoog zelfs 2 nieuwe gaps open.

Gaat het herstel nog verder?

Het zou erg sterk zijn, maar in onze ogen ook onwaarschijnlijk dat de beurzen op korte termijn nieuwe hogere toppen gaan plaatsen. Al kunnen we dat natuurlijk ook niet uitsluiten. De beurzen zijn sentimentsgedreven, waarbij we vaak sterke bewegingen zien na een tweet van Trump.  Wat momenteel ook speelt is dat beleggers enthousiast zijn dat de beleidsmakers nieuwe rondes van stimuleringen gaan hervatten.  De markt prijst een 92% kans in op de volgende renteverlaging door de FED op 18 september. a.s.

Aanstaande donderdag ECB-dag

Voordat de FED met een renteverlaging komt, is het donderdagmiddag eerst de beurt aan de ECB om met nieuw geld te gaan strooien.  Beleggers zijn er gerust op. Draghi gaat met nieuwe stimuleringen komen. Binnen de ECB is er geen eensgezindheid. Klaas Knot meldde een week geleden al dat nieuwe stimuleringen niet nodig zijn. Noord Europa wil geen nieuwe stimulus, maar de Zuid Europese landen willen dat maar al te graag. De Italiaan Draghi zal zijn laatste kunstje doen voordat hij vertrekt.

Beurzen blijven aan all time highs ruiken

Verschillende indicatoren geven aan dat de economie over de top is. Er is een recessie aanstaande. Maar het woord recessie is vloeken in de kerk. De beleidsmakers willen een recessie  voorkomen door nu alvast met nieuwe voorzorgsmaatregelen te komen. Het macronieuws is slecht, maar de beurzen blijven het negeren. Overal staan de indices dichtbij de hoogste koersen ooit. Hoogste koersen ooit strookt niet met een aanstaande recessie.

Over correlatie gesproken…

Het jaar 2019 was een kopie van het jaar 1998 voor de s&p500. Tot 2 weken geleden. Komt die correlatie weer terug? Dan gaan de beurzen een paar lastige maanden beleven.

AEX trend

Ons voorkeurspatroon voor de aex is een groot potentieel kopschouderpatroon. Dat hebben we in afgelopen updates gemeld. Ook meldden we dat er nog een rechterschouder ontbrak. Die rechterschouder heeft door de stijging van afgelopen weken wel duidelijk vorm gekregen. Inmiddels is die rechterschouder ongeveer even hoog als de linkerschouder. Dit patroon blijft relevant en aannemelijk, tot het tegendeel bewezen is.

 

Komende week zal uiteraard weer in het teken van de handelsoorlog zijn. En van de chaos rondom de BreXit. Daar komen de renteverlagingen van Europa en later de V.S. bij. Het zal zeker niet saai zijn om het allemaal op de voet te volgen. Dat doen we dan ook! Doe je mee? Bijna gratis, gezellig en leerzaam!

Abonnementen

 

Rene vd Vondervoort