Draghi neemt afscheid en schiet bazooka leeg

Draghi kan met pensioen. Hij heeft met zijn laatste kunstje de bazooka leeggeschoten. Er komen voor onbepaalde tijd nieuwe stimuleringen aan. Komende week is het de beurt aan de FED om de ECB te overtreffen. 

De bazooka van Draghi

Het was zeker geen unaniem besluit bij de ECB om met nieuwe stimuleringen te komen. Er is verdeeldheid binnen de ECB. Klaas Knot uitte kritiek.

LEES HIER ALLES OVER DE KRITIEK VAN KLAAS KNOT

Veel economen uitten de afgelopen jaren kritiek op het beleid van Draghi. Volgende maand neemt de Française Christine Lagarde het van hem over.  De vraag is of Lagarde dezelfde koers gaat varen als Draghi heeft gedaan. Saillant detail is dat Frankrijk afgelopen week ook tegen nieuwe stimuleringen stemde.

Op twitter begrijpt bijna niemand Draghi (op Trump na) en zie je louter negatieve reacties.

Gaat de FED de ECB achterna?

Aanstaande woensdag is  de FED aan de beurt om de rente in de VS te verlagen. Trump is jaloers op de rest van de wereld en wil ook in de V.S. negatieve rentes. Trump hekelt openlijk het beleid van de FED want de FED doet veel te weinig om de beurzen omhoog te jassen.

De financiële markten

De financiële markten kennen een ongekend sterke periode. Er is al weken een onafgebroken stijging gaande. Wallstreet heeft inmiddels bijna nieuwe hoogste koersen ooit. Nog net niet.

Dow Jones

AEX

Bij de aex is het kop-schouder-toppatroon nog altijd actueel. de rechterschouder is inmiddels zelfs wat hoger dan de linkerschouder.  Komende week zal duidelijk worden of dit patroon haar houdbaarheidsdatum verliest, of juist aan kracht gaat winnen.

 

DAX

Bij de DAX speelt ook nog altijd het megafoonpatroon. Er staan lagere bodems. De vraag voor nu is of er eerst nog een nieuwe hogere top gaat komen, of een lagere bodem.

Olieprijs doet niet mee met het feest

Terwijl de beurzen blijven feesten, is het met de olieprijs minder euforisch gesteld. De eerste  maanden van dit jaar was er een stijging, maar de laatste maanden is het toch weer pas op de plaats. We kunnen in ieder geval de conclusie trekken dat de correlatie tussen de olieprijs en de financiële markten de laatste maanden zoek is. Olie heeft nog altijd een bearish patroon staan, de financiële markten proberen een bearish patroon snel te vergeten.

Komt er binnenkort een grotere beweging aan bij de olie? Zolang de olie in de driehoek zit mag je neutraal blijven… PS: als je gelooft in een deflatiespiraal komende jaren (Japan-scenario) dan is een vervolgbeweging down NA de driehoek het meest waarschijnlijk.

Komende week

De komende week zal zeker in het teken staan van woensdagavond. De FED gaat de ECB achterna. Het zal zeker niet saai zijn om het allemaal op de voet te volgen. Dat doen we dan ook! Doe je mee? Bijna gratis, gezellig en leerzaam!

Abonnementen

Rene vd Vondervoort