Een dollemansrit op de beurzen!
De maand oktober is hectisch begonnen. Het werd (is) een echte dollemansrit. Na de top van dinsdag startte een correctie van 5% in 3 dagen op de Amsterdamse beurs. Vrijdag trad het herstel op. Gaat dit een duurzaam herstel worden?
Dollemansrit
Na 5 weken van stijgen van de AEX, kwam er afgelopen week dan de onvermijdelijke man met de hamer. De trigger van deze dollemansrit was het inkoopmanagersindex ISM rapport uit de VS. Beleggers schrokken van de uitkomst van dit rapport. Het ISM zakt al een tijdje, maar de nieuwe orders crashen tot ver onder de 50. (zie chart hieronder). Het getal 50 is neutraal, daarboven is groei en een getal onder de 50 is krimp.
Waar traders afgelopen tijd slecht nieuws negeerden, was dat sinds dinsdag niet meer het geval. Een felle daling startte. De AEX verloor in 3 dagen tijd ruim 5% (31 punten). Dinsdag was de top op 584 punten, donderdag was de bodem op 553 punten. Bij die bodem kwam er trouwens opnieuw slecht nieuws. Ook weer het ISM. Dit was even het laatste kunstje van de beren, want er startte een koopgolf. (Cyclusbodem?) En die koopgolf duurde tot het slot van vrijdagavond.
Beleid van de ECB
Onze vriend Draghi wil een stabiele euro en een inflatie dichtbij de 2% voor de Eurozone. De ECB heeft afgelopen jaren miljarden in de markt gepompt om die doelstelling te bereiken. Plannetje mislukt. Feit is dat afgelopen week een nieuwe all time low op de borden verscheen voor wat betreft de 5 jaars inflatieverwachting. (grafiek hieronder). Dit beleid van de ECB werkt dus niet. En toch zal de opvolgster van Draghi (Lagarde) naar alle waarschijnlijkheid doorgaan op de ingeslagen weg. De pensioenfondsen , (gepensioneerden), banken en verzekeraars zijn de dupe van dit beleid. De deflatiespiraal lijkt niet te stoppen. We zien in steeds meer landen steeds lagere en negatievere rentes.
Het beleid van de FED
Sinds een week of 4 loopt de rente af en toe fors op in de VS. De FED moet ingrijpen. (lees: miljarden in het financieel systeem pompen) Daarmee wil de centrale bank de stijgende rentes op de markt voor kortetermijnleningen tegengaan en plotselinge krapte in liquiditeit opvangen.
Het gaat om de markt voor zogenaamde repurchase-contracten, waarbij geld kan worden geleend in ruil voor Amerikaanse staatsleningen. Die repo’s worden beschouwd als belangrijk smeermiddel voor het financiële systeem in de Verenigde Staten. Bij een stijgende rente worden leenkosten voor bedrijven en consumenten juist hoger, wat ongunstig is. De rente op dergelijke transacties steeg wederom zeer sterk en zakte wat na de ingreep. (Bron: DFT)
De FED was gestopt met de QE. Maar is er weer mee gestart. Net als Europa het nu weer aangekondigd heeft om opnieuw met geld te gaan smijten. Pure noodzaak. QE 4-ever!
Voor de liefhebber: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kwantitatieve_versoepeling
Banen, banen, banen!
De eerste vrijdag van de maand komen in de VS altijd de nieuwste banencijfers. Met de werkgelegenheid in de VS zit het wel snor. Het werkloosheidspercentage is aanbeland op het laagste niveau in 50 jaar! En toch is er geen inflatie. RaRa.
Is het technisch beeld verslechterd door de dollemansrit?
Dow Jones
Onderstaande grafiek geeft de situatie weer van de dow jones dit jaar, De daling van eind vorig jaar is snel vergeten. Afgelopen maanden is er een groot potentieel kopschouderpatroon ontstaan. (lelijk). De rechterschouder is nog in ontwikkeling. Afgelopen donderdag werd de MA 200 aangetikt. Belangrijk voor het lange-termijnbeeld. Het testen van de MA200 gebeurde ook bij de nasdaq en de s&p500 (niet afgebeeld).
Onder de schuine neklijn zou het beeld verslechteren, maar dat is nog altijd niet aan de orde. De storm is weer gaan liggen nog voordat het technisch beeld significant verslechterd is. Afgelopen donderdag en vrijdag deden de bulls precies wat ze moesten doen. De vraag is nu of er komende dagen voldoende kracht is om boven de neklijn te blijven. Een slot eronder zou een nieuwe dalingsgolf inluiden.
AEX en DAX
Hieronder de relevante trends van de AEX en de DAX
Beide indices zijn fors gezakt afgelopen week. Procentueel ging de daling in Europa een stuk dieper dan in de V.S. Het technisch plaatje voor Europa is afgelopen week duidelijk verslechterd. We kunnen nog niet stellen dat de kou weer uit de lucht is na de bounce van donderdag en vrijdag. Het herstel is gaande. De grootte van het herstel zegt dan weer veel over het vervolg komende weken. Zoals altijd bepaalt wallstreet het sentiment voor Europa.
AEX
De DAX mag gezien worden als Europese leider. De DAX had een gevalletje van een 3-dubbele top. Nou, dan weet je het wel. En inderdaad, we hebben het geweten 🙂
Een bounce is vrijdag gestart, met nauwelijks herstel. Het ziet er zwak uit. (lees: de bulls hebben een klusje te klaren komende dagen).
DAX
Komende week
We volgen het op de voet op de chat. Staat de cyclusbodem er? Of krijgt het nog een staartje? Op wallstreet zien we nog geen significante daling. In Europa wel. Gaan de bulls er komende week voor zorgen dat het potentiële kopschouderpatroon van de dow jones de prullenbak in kan? Of krijgen we echt te maken met een dieperik?
Genoeg te vertellen en te laten zien op de chat. Wil je meelezen? Meedoen? Gezellig en leerzaam! Kijk hier voor de mogelijkheden.
Rene vd Vondervoort