De eindejaarsrally is vroeg begonnen

De eindejaarsrally is dit jaar vroeg begonnen. De beurzen naderen opnieuw de jaartoppen. De ene index wat duidelijker dan de andere. Beleggers lijken zeker van hun zaak. Toch niet te vroeg juichen. Hieronder zie je waarom. 

De eindejaarsrally

Beleggers willen maar  1 ding zien, dat is dat de beurzen alsmaar door blijven stijgen. De laatste maanden van het jaar zijn historisch gezien de sterkste maanden van het jaar. De bonussen worden weer uitgedeeld; de vermogensbeheerders willen kun klanten natuurlijk zo sterk mogelijke portefeuille laten zien. Daar worden ze immers op afgerekend, nothing else matters.  Hoe hoger de koersen, hoe beter. Is er ook dit jaar weer een eindejaarsrally aanstaande? Of is die al bezig?

Dat de Europese landen (Duitsland voorop) op een recessie afstevenen, wordt genegeerd. Beurzen stijgen immers al 10 jaar en er is in die tijd geen recessie geweest. Het gaat beter dan ooit, dus gaan met die banaan!

De dow jones

Je kunt op hetgeen je ziet in onderstaande grafiek  allerlei elliotwave tellingen op loslaten die beloven dat er nog een laatste UP moet komen om vervolgens te crashen, je kunt er ook tellingen op loslaten die aangeven dat een aanstaande uitbraak naar boven aanstaande is en dat de indices komende tijd alleen maar verder kunnen stijgen.

De S&P500

Waar de dow jones nog geen hogere toppen kan laten zien, doet de s&p500 haar best om dit wel voor elkaar te krijgen. Het slot van afgelopen vrijdag was dicht bij nieuwe hoogste standen ooit. Bulls zeggen dat dit dan de weg opent naar (veel) hogere koersen. Alle weerstanden zijn dan immers verdwenen. Beren zijn het hier niet mee eens en zien een 3-dubbele top ontstaan. Het maakt dan niet uit of de laatste top wat hoger of lager komt te liggen dan de vorige 2 toppen.

Over de crash van 1987 heeft menig belegger het nog regelmatig. Wat een crash was dat hé mensen? De beurzen waren de jaren ervoor ook zo opgelopen, dan kon een crash niet uitblijven. Gelukkig zitten we nu niet in een dergelijke situatie. Stel je voor!

Het cijferseizoen is in volle gang. De cijfers worden goed geabsorbeerd. Zelfs als de resultaten tegenvallen. Zie als voorbeeld amazon die donderdag nabeurs met een grote tegenvaller kwam. Na opening vrijdag stapten beleggers massaal weer in het aandeel. No bubble.

En nu?

Mogen we zonder meer uitgaan van een verdere stijging van de markten? Of moeten we niet te vroeg juichen? Aan de paniekbarometer van de AEX is te zien dat er alle rust is. En dan moet je juist oppassen. De VAEX is afgelopen weken enorm gezakt en lijkt dichtbij een bodem. Bodem van de VAEX is top van de markten.

Komende week

De vraag is natuurlijk waar de huidige rally stopt. Of is dit pas het begin en krijgen we een echte goede periode de komende maanden? AEX zwaargewichten ING en SHELL komen a.s. donderdag met de resultaten. Maar eerst is daar woensdag nog het nieuwe rentebesluit van de FED. Er is genoeg nieuws wat de markten bezig houdt.

Het laatste nieuws van meer dan 100 bronnen!

 

Rene vd Vondervoort