Waar blijft de man met de hamer?

Velen vragen zich af hoe het toch mogelijk is dat de beurzen na ruim 10 jaar van stijging maar door blijven knallen. Gaat dit nog veel verder? Er zijn genoeg redenen om aan te nemen dat het eindstation dichtbij is. Waar blijft de man met de hamer?

De man met de hamer

Sinds de bodem van 2009 hebben de beurzen op wallstreet nooit meer een echte draai gezien. In tegenstelling tot Europa. Want bijvoorbeeld in het jaar 2011 zakte de AEX met 40%. In de VS zijn er natuurlijk ook wel slechtere periodes geweest de afgelopen 10 jaar, maar van een doorzettende daling is het nooit gekomen. Zo is de RSI in de maandgrafiek al niet meer onderin geweest sinds de bodem van 2009. Een correctie is dus nooit zo ver gekomen dat we een oversold conditie hadden. De bulls hebben het nooit zo ver laten komen.

Hieronder een uiteenzetting van de dow jones van afgelopen 10 jaar.

Op de bodem van 2009 zagen we de RSI diep oversold staan. Het herstel daarna begon met horten en stoten, maar wel gestaag. De stijging ging uiteindelijk steeds sneller. Tot er in 2018 een grotere golf down startte. Die golf down is echter dit jaar alweer volledig teruggedraaid. Met vooral de laatste maand constant nieuwe all time highs. Dat is knap, want we hebben in de VS al een tijd te maken met dalende winsten. En dalende productie in de industrie. En stijgende rentes. Beleggers blijven echter in euforie.

Met de koersbeweging van afgelopen 2 jaar is er een grote stijgende wig gevormd. Met nu een uitbraak naar boven. Een overshoot. Een overshoot uit een stijgende wig is doorgaans de laatste fase van een stijging.

Technisch gezien is er natuurlijk niks aan de hand. Alle seinen staan op groen. Dat is altijd op toppen. Wel is er sprake van negatieve divergentie. Dat betekent dat de RSI lagere toppen zet, terwijl de index hogere toppen maakt. Divergentie is geen verkoopsignaal an sich, het is een waarschuwingssignaal. Dit waarschuwingssignaal wordt compleet genegeerd. Dat moge duidelijk zijn.

Dat beleggers in euforie zijn, laat met name de ”fear & greed index zien.

Anti-paniek op de beurzen

De beurzen in stijgende wiggen, de paniekbarometer VIX laat het tegenovergestelde zien en zit op de bodem. Opties zijn extreem goedkoop. Beurzen op toppen, de VIX op de bodem. Kan nog lager.

Het beleid van de centrale banken heeft er de afgelopen jaren voor gezorgd dat de rentes enorm gezakt zijn. De rente in Griekenland is zelfs momenteel lager dan de rente in de V.S. Hoera! Echter, de laatste maand is er een kleine omslag gaande. Foutje? of hebben we de bodem van de rente gezien?

Rentestijging is een foutje?

De rente in zowel de VS als in Europa is aan het stijgen. Dat is te zien aan de obligatiekoersen van de 10Y note VS en de BUND (Duitsland)

 

Beleggers worden het hele jaar al gek gemaakt met het gegeven dat de handelsoorlog tussen de VS en China snel opgelost zal zijn. Telkens opnieuw een teleurstelling. Maar van een correctie van betekenis op de beurzen is het dit jaar niet gekomen. Het zwakke laatste kwartaal van vorig jaar is allang weer vergeten. Beurzen in de VS en Europa noteren all time highs. jaja, ook op het damrak.

Iedereen heeft het erover dat de AEX geen all time high noteert, maar dat komt door het dividend wat in de index zit. Als je de herbeleggingsindex neemt, dan noteren de koersen al ruim 30% boven de top van het jaar 2000.  De man met de hamer is in geen velden of wegen te bekennen. This time it’s different!

 

We volgen het op de voet op de chat. Gaat de euforie komende week gewoon verder? Of komt de Sinterklaasdip?  Genoeg te vertellen en te laten zien op de chat. Wil je meelezen? Meedoen?  Gezellig en leerzaam! Kijk hier voor de mogelijkheden.

Abonnementen

Rene vd Vondervoort