Het sentiment is plotseling omgeslagen

De laatste dagen is het sentiment op de markten plotseling omgeslagen. De jubelstemming waar lange tijd sprake van was, heeft plaats gemaakt voor angst. Beurzen kelderen en eindigen de maand januari op dieptepunten. 

Sentiment

Het jaar 2020 begon zo relaxt. Het sentiment was uitstekend. What could go wrong? En ineens slaat de angst toe bij beleggers. Over de trigger van de daling zullen we het maar niet hebben. Niet zo relevant. Feit is dat de schrik toe is geslagen. De paniekbarometer VIX schoot vrijdag omhoog en pluste ruim 21%.

 

 

De opgebouwde winsten van het jaar 2020 zijn teruggedraaid voor de markten. Foetsie.

 

De Fear & greed index is teruggezakt van heel hoog naar terughoudendheid. Heel hoog, iedereen zit in de calls. Dat zagen we voor het laatst bij de top van het jaar 2000.

sentiment

 

De markten

De maand januari zit erop. ”As january goes, so goes the year” is een oud beurswijsheid. Als dat dit jaar van toepassing wordt dan staat ons nog wat te wachten.

AEX

Is het alweer tijd voor een 100-puntertje down voor de AEX?

”Huh? 100 punten? doe niet zo gek!”

Onderstaande grafiek laat zien dat dergelijke grotere dalingsgolven toch niet zo zeldzaam zijn. De weekgrafiek (en langere timeframes) geven echter aan dat de langere trend nog niet is gedraaid. Lange-termijnbeleggers maken zich nog geen zorgen de lange trend is immers nog duidelijk UP.

 

De trends op de lange frames zijn dus nog omhoog, op de kortere timeframes is wel een duidelijke draai te zien. Afgelopen week stoeide de AEX met de 602-zone. Deze heeft het vrijdag met kracht begeven. De draai in de daggrafiek is bevestigd.

De terughoudendheid die we in januari hadden blijkt terecht. De AEX is hard op weg naar de eerste koersdoel-zone. Dat is de 583 punten zone. Zie onderstaande grafiek. In 2019 werd deze zone telkens aangetikt. Eerst als weerstand, later als steun.

We traden niet alleen op de AEX, maar ook op Wallstreet. Wallstreet is wat extremer dan Europa dus daar liggen wellicht ook grotere kansen. Veel aandelen laten parabolische stijgingen zien waarvan we weten dat dit uiteindelijk fout afloopt. Een klein voorbeeldje is beurslieveling apple.

APPLE

We bespreken de situatie dagelijks in onze chatrooms.

Wil je een tijdje met ons meekijken of meedoen in deze interessante tijd? Gezellig, leerzaam en bijna gratis!

Abonnementen

Rene vd Vondervoort