Beleggers lachen om het coronavirus

Het coronavirus houdt de wereld al een tijdje bezig. Vorige week was het bij beleggers de angst die regeerde, afgelopen week was het juist andersom. De jubelstemming is terug. Hoeveel economische schade dit virus gaat brengen is nog onbekend.

Het coronavirus

Het aantal doden en besmettingen neemt nog altijd toe. Miljoenensteden in China zitten op slot en zijn spooksteden geworden.  Made in China? Nu even niet. De fabriek van de wereld ligt stil. Van de 500 grootste bedrijven ter wereld hebben er 300 fabrieken of kantoren in de miljoenenstad Wuhan, die wordt gezien als de bron van het virus.

coronavirus

Als dit nog wat langer duurt, kan het niet anders dan consequenties hebben voor de wereldeconomie.  Economisch gezien is dit slecht, maar voor ”moeder aarde” is dit het beste nieuws wat er maar kon komen.  De uitstoot van broeikasgassen neemt af. De grote vervuilers der aarde cancellen hun vluchten van en naar China. Voor veel bedrijfstakken begint dit pijn te doen. Als de motor van de wereldeconomie hapert, krijgt de hele wereld hier uiteindelijk ”last” van.

De olieprijs in 2020

De olieprijs keldert doordat de vraag naar olie fors afneemt.

De oliebeurzen zijn er niet blij mee. Hier de grafiek van de oliebeurs Saudi Arabië .

Baltic dry index

De Baltic Dry Index is voor economen van belang, omdat deze de wereldeconomie vrijwel direct volgt zonder politieke of andere invloed. Waar andere economische indicatoren beïnvloed kunnen worden — werkgelegenheidscijfers zijn vaak schattingen, consumentenvertrouwen meet niet veel meer dan sentiment, vaak zonder link met consumentenuitgaven en het bruto nationaal product wordt regelmatig aangepast — reageert de BDI slechts op het volume van de wereldhandel. Ook het speculatieve element van de beurs ontbreekt, omdat men slechts een schip chartert als men lading te vervoeren heeft. Bron: Wikipedia

De beurzen

AEX

De aex zit in een situatie van lagere bodems en hogere toppen. Er staat een groot megafoonpatroon. Vorige week zakte de AEX neerwaarts uit deze driehoek. Dit bleek echter al snel een  BEAR-TRAP. Want afgelopen week werd deze neerwaartse uitbraak razendsnel teruggedraaid. Een zeer sterke week volgde waarbij de meeste beurzen nieuwe hogere toppen wisten te plaatsen. De AEX bereikte opnieuw de bovenkant van dit grote potentiële toppatroon.

coronavirus

De AEX heeft haar eigen ”TESLA”.

Wallstreet

Na een zwakte van vorige week, waarbij de dow jones uit het stijgend trendkanaal was gevallen, is de jubelstemming weer terug. De val uit het trendkanaal is snel teruggedraaid. Was ongewenst. Opgelost. Afgelopen donderdag volgde een nieuwe hoogste koers ooit. Ook dat werd echter NIET vastgehouden. Vrijdag was weer een zwakke sessie.Ondanks het goede banenrapport van vrijdag. Inmiddels is er een banengroei van 112 maanden achter elkaar. Veruit de langste reeks OOIT.

Dow jones

 

De nasdaq had vorige week ook iets van zwakte, maar is nooit uit het stijgend kanaal gezakt. Vrijdag was wel een duidelijke TOP zichtbaar, maar van een trenddraai is geen sprake.

NASDAQ

coronavirus

Conclusie

Het leek er even op dat het coronavirus de financiële markten parten zou spelen.  Maar niets bleek minder waar. De markten hebben het verwerkt en gaan over tot de orde van de dag.  Er blijken andere factoren/tellingen een belangrijkere rol te spelen. De jacht naar nieuwe toppen is voor de handel nog altijd niet klaar.Nog niet.

Trade je een tijdje met ons mee? Gezellig , leerzaam en bijna gratis!

Abonnementen

Rene vd Vondervoort