Hoogtepunt na hoogtepunt op WallStreet

Ook afgelopen week hielden beleggers de koopknop stevig ingedrukt. Tot het eind van de week. De computers staan nog overal in de koopmodus. Het blijft maar gaan op wallstreet. Extreem kan altijd extremer. Mede door de steeds duurder wondende euro doet Europa het wat rustiger aan. 

Hoogtepunt

Dag in dag uit blijft Wallstreet een nieuw hoogtepunt plaatsen. Sinds de bodem van maart dit jaar is de nasdaq inmiddels ruim 80% gestegen. De gemiddelde winsten van bedrijven binnen de S&P500 zijn echter afgelopen kwartaal met 50% gedaald! Met als gevolg dat de  koerswinstverhoudingen extreme waarden bereiken . Aandelen zijn inmiddels net zo duur als op de top van het jaar 2000. Computers hebben daar echter geen boodschap aan. Beleggers blijkbaar ook niet.

 

De put-call ratio vertelt ons dat beleggers extreem bullish zijn. Iedereen zit in de call. Dit is zorgelijk (niet geloven).

Wallstreet

Na de crash van maart dit jaar, zien we een UP-crash die nog hoger gaat dan de top van maart. De markten zijn euforisch gestemd. Extreem kan altijd extremer. De man met de hamer komt nooit meer langs. Toch?  Onderstaande grafiek laat de bewegingen van afgelopen 35 jaar zien op de s&p500. Na een bubble volgt een duikeling. Zie 2000 en 2007, En 2020??

 

hoogtepunt

S&P500

De daling van maart is snel vergeten. De nasdaq is niet de enige index in de VS die hogere toppen zet.

Nasdaq

Sinds de bodem van maart is er een rally gestart. Deze rally is nog steeds gaande. sterker nog, het gaat steeds harder omhoog. Er is geen houden meer aan!

 

Terwijl wallstreet hogere toppen maakt, doet Europa dat duidelijk NIET. Het herstel sinds de bodem van maart is natuurlijk ook indrukwekkend, maar feitelijk laat de AEX al een tijd een aantal lagere toppen zien. Oppassen voor een daling onder dat blokje. Want dan ligt de weg naar beneden weer wagenwijd open.

AEX

 

Inflatie of deflatie?

We lezen al lange tijd dat er inflatie aan komt. Het is een leuk issue. We weten wel beter. De omloopsnelheid van geld is een belangrijke graadmeter. Als we de economielessen van 40 jaar geleden erbij pakken, wordt er wel iets duidelijk. De theorie van de monetaristen kan de prullenbak in.

Onderstaande grafiek laat de huidige omloopsnelheid van het geld zien (V)

hoogtepunt

ER KOMT EEN DEFLATIESPIRAAL AAN (LINK KLIK HIER)

 

We vermoeden dat de stijging in de VS in de allerlaatste fase zit. We hebben geduld. Er komt een interessante periode aan. Heb je zin om mee te chatten / lezen in onze chatrooms? Leerzaam en gezellig, EN bijna gratis! Interesse? Kijk dan even hier:

Abonnementen

 

Rene vd Vondervoort