Het belang van de term ‘gemiddelde’

In deze column gaan we wat dieper in op het belang van het  voortschrijdend gemiddelde.  Ofwel de moving average. (MA) Een MA laat zien hoe de trend ervoor staat.  Uiteindelijk gaat iedere index namelijk terug naar haar gemiddelde.  En dan zien we momenteel iets zeer opmerkelijks. Lees vooral verder.

Het gemiddelde

Afgelopen week was het de week van de MA50. De beurzen in de VS hadden er de hele week mee te maken. Dit tekent meteen het belang van een MA. Een MA20 wordt gezien als korte trend, de MA50 als middellange trend en de MA 200 als lange trend. We kunnen die trends bij zowel aandelen als indices zien, elk aandeel heeft haar eigen trend, zo ook elke index. De correlatie tussen de beurzen in de VS en Europa is groot. Maar we zien iets opmerkelijks.

 

S&p500

In maart startte de daling nadat de index onder de MA 20 en 50 dook. En kwam er een versnelling nadat de index onder de MA200 zakte.  Zo ver is het op dit moment nog lang niet. We zien wel dat alles toppend is, maar de MA200 ligt nog een stuk lager. De index is aan het stoeien met de MA50.

NASDAQ

De nasdaq is veel verder doorgeschoten boven de MA200 . Afgelopen week zakte de nasdaq 13% met daarna een stevige bounce. Een bounce rond de MA50.  Er is nog een lange weg te gaan, want op dit moment noteert deze index nog 15% (!!!) BOVEN de MA200.

Wat is het opmerkelijke?

Hierboven zien we dus de beurzen op wallstreet, die nog een heel eind boven hun MA200 noteren. En hoe is het met ”onze” AEX? De AEX noteert al even onder de MA 20, 50 EN 200. Dit is toch wel een zwaktebod. Waar het wallstreet de afgelopen tijd lukte om nieuwe highs te plaatsen, lukte dat de AEX niet.

Te veel zwakke broeders binnen de AEX. Ondanks de IT-fondsen ASMI en ASML en PROSUS en ADYEN en TAKE-AWAY. Allemaal toppers die het fantastisch deden de laatste tijd. Maar de zwakte van de banken, verzekeraars, vastgoed, olie en biotech. binnen de AEX zorgden voor dat de AEX een stevige underperformance had ten opzichte van de overige beurzen.

AEX

Gaat de AEX het de komende tijd wat beter doen dan WallStreet? Of blijft het kwakkelen met deze index? De AEX is nog altijd bezig met haar dak af te maken. De neklijn ligt bij de 535 punten.

We hebben posities op de AEX. DAX en op Wallstreet en gaan daar actief mee om. Wil je een tijdje met ons meedoen of meelezen op de chat? Kijk dan bij de verschillende abonnementen voor verdere info.

Columns als deze zijn gratis en voor iedereen te bekijken. Op onze chats bespreken we voornamelijk kortere trends, omdat die interessanter zijn voor concrete trades. Hieronder een voorbeeldje van de relevante korte trend van de nasdaq en DAX.

gemiddelde

 

Rene vd Vondervoort