Het beleggingsjaar 2020 in vogelvlucht

Het beleggingsjaar 2020 is in alle opzichten een jaar om niet snel te vergeten. We zagen een crash down, met daarna een UP-crash. Over een week is de grootste optie-expiratie van het jaar. Daarna sluit de handel de boeken. In deze update zie je het jaar 2020 in vogelvlucht. 

Een terugblik op het beleggingsjaar 2020

Het jaar 2020 begon positief. En toen was er ineens Corona.

Goeiendag.

In maart crashten de beurzen. Meer dan 50% werd in een maand tijd verloren.  Na die bodem kwam het herstel. Vooral de nasdaq knalde erop los. Onophoudelijk. Hieronder kun je de zien wat de beurzen van Europa en op wallstreet dit jaar hebben gedaan,

Eerst de AEX.

Sinds juli zien we lagere bodems, maar rond de verkiezingen in de VS gingen alle remmen los en komen er ook hogere toppen bij de AEX. Het patroon van lagere bodems en hogere toppen kan een eindpatroon zijn. Een megafoonpatroon. Koersdoel is in eerste instantie de onderkant van de megafoon. Die onderkant loopt nu bij de AEX = 520.  De correctie van komende weken zal duidelijk maken of dit megafoonpatroon stand houdt.  Zolang de AEX boven de dikke groene lijn noteert, kan er ook een nieuw bullish patroon ontstaan. Maar dat is dus afwachten.

 

2020 in vogelvlucht

DAX

Ook bij de DAX kan die megafoonTOP worden ingetekend. Maar omdat er altijd meerdere varianten mogelijk zijn, teken ik hier de positieve variant in voor de DAX. Die kan namelijk ook. In de positieve variant is er een kopschouderbodempatroon in ontwikkeling. De neklijn is de stippellijn. Boven die neklijn is het patroon AF en komt er een koersdoel UP van circa15.500 punten voor de DAX. De rechterschouder is nog wat klein, dus die mag komende week nog wel wat groter (lees lager) gezet worden.

 

Tijdens de 1e coronagolf van maart jl. was er paniek in de markten.  Hoe anders is het nu met de 2e golf. De markten lijken het te negeren. De economische schade is enorm, maar de markten doen er niks mee. Ook Brexit nadert de ontknoping. Geen stress, geen angst.

Waar eerder dit jaar terughoudendheid gold. is sinds de bodem van maart een grote golf UP gestart. Europa is de klap van maart nog niet helemaal te boven. Wallstreet wel. Al geruime tijd worden hoogste koersen ooit genoteerd op wallstreet. De gemiddelde winsten van bedrijven stijgen al sinds vorig jaar niet meer, maar de beurskoersen blijven doorstijgen.,

beleggingsjaar 2020

Wallstreet

Terwijl de Europese beurzen nog onder de top van februari noteren, is er op wallstreet een andere situatie. De nasdaq had in juni (!!!) de februari top alweer bereikt en is sindsdien hard doorgestegen. Sinds de bodem van maart tot de top vorige week is de nasdaq inmiddels met 95% gestegen. Crisis? Waar dan? Niet op de beurzen!

Had ik bij de DAX een positief scenario ingetekend, bij de nasdaq een somber beeld. Er is sinds de bodem van maart een grote stijgende wig ontwikkeld. Er was een maand geleden een valse uitbraak down. Er moest nog een leg bovenop. Een nieuwe high is dus gezet afgelopen week. Maar het slot van de week was zwak. In dit scenario zakt de nasdaq uit de wig en gaat de index richting de MA200.

Ook bij de s&p500 is een zeer grote stijgende wig in ontwikkeling. Begin november was er de neerwaartse uitbraak, maar dat was binnen een paar dagen teruggedraaid.  Net voor de verkiezingsuitslag zijn alle remmen los in de V.S. De Vraag is op dit moment of er nog een nieuwe leg bovenop moet komen, of dat we de top hebben gezien. Dat laatste lijkt onwaarschijnlijk zo net voor het eind van het jaar.

Iedereen is Bullish

De vraag voor nu: komt er nog een climax tegen het jaareinde? Of wordt het knotsgekke jaar 2020 afgesloten met een anti-climax? Brexit lijkt weinig te doen met de markten en ook de 2e coronagolf doet niks. Dus.. What could go wrong?

Vooruitblik op het jaar 2021

Overal zien we toppatronen staan. Maar ook overal zien we dat de toppatronen nog niet afgerond zijn. Dus het kan altijd hoger. Als je de beurzen fundamenteel bekijkt, zijn de markten erg duur. Qua koers/winstverhouding zelfs duurder dan op de top van het jaar 2000. Met die kanttekening dat de rente nu negatief is, zelfs de Grieken lenen inmiddels tegen negatieve rente. Schulden maken wordt beloond, terwijl sparen afgestraft wordt. De omgekeerde wereld. We verwachten een zwaar jaar in 2021. Het jaar waarbij de wal het schip zal keren. Maar voor nu is het technisch plaatje is toppend, maar er is nog geen vuiltje aan de lucht.

We wensen je fijne feestdagen en een geweldig nieuw jaar!

Wil je de service optietrading van dichtbij meemaken? Kijk dan naar de mogelijkheden!

Abonnementen

Rene vd Vondervoort