Lock down? Spektakel op de beurzen!

Beursjaar 2021 is sterk gestart op de financiële markten. Terwijl de Westerse wereld al een tijd in Lock down is, kijken beleggers verder. Het dipje in de wereldeconomie wordt niet serieus genomen. Het zal snel weer beter worden. De markten nemen alvast een voorschot op een sterk cijferseizoen.  

Sterke start van 2021

Het jaar 2021 is gestart hoe 2020 eindigde. Erg sterk. Sinds begin november is er een grote stijging gestart. Sindsdien is er geen terugslag meer geweest.  Hoe staan de beurzen ervoor? Is er al iets van topvorming te zien? Of gaat de stijging voorlopig verder? We nemen een paar beurzen onder de loep en bekijken de scenario’s.

 

De crash van maart 2020 is achteraf gezien een klein dipje gebleken als je naar de rally van de nasdaq kijkt die erop volgde.  Sinds de bodem van maart is de nasdaq bijna in waarde verdubbeld. Veel bedrijven binnen de nasdaq maken geen of nauwelijks winst. Er zitten natuurlijk ook sterke en gezonde bedrijven binnen de nasdaq Maar als een bedrijf met een winstgroei van 30-50% komt, en het aandeel stijgt in die periode met 100-200%, is er toch iets wat niet klopt. We zien dus momenteel zeer hoge koers/winstverhoudingen voor veel nasdaq fondsen. Jubelstemming vergelijkbaar met de top van 1999-2000. Maar beleggers lijken momenteel niet naar waarderingen te kijken. Er speelt blijkbaar iets anders. FOMO. (Fear of missing out). Bang om de boot te missen. Er wordt nog altijd massaal gekocht. Ook bij aandelen die al en tijdje loodrecht gaan.

 

Zie hieronder de dow jones. Net voor de verkiezingswinst van Biden zijn beleggers helemaal los gegaan. De dikke groene lijn is de All-time-high lijn die sindsdien telkens wordt uitgenomen. Het ging nog nooit zo goed met de economie als nu. (??) Of worden we gefopt en zijn de beurzen helemaal los gaan lopen van de werkelijke economie?

Zelfs de AEX heeft het drama van maart 2020 goed doorstaan en noteert inmiddels zelfs boven de top van 2020.  Sinds Biden weten beleggers onophoudelijk de koopknop te vinden. Er is een interessant patroon aan het ontstaan. Een grote stijgende wig. Deze is nog net niet afgerond bij de AEX. Afgelopen donderdag zelfs euforisch voor de AEX. Met een GAP-UP werd er een nieuwe TOP gezet. Dit kwam voornamelijk door ASML en SHELL. Andere beurzen volgden niet meer met een hogere top. Was dit even het laatste kunstje van de bull? Rings a bell?

lock down

De AEX was deze week wat sterker dan de DAX. Maar het patroon wat er staat is het hetzelfde. Na de corona-crash een gigantisch herstel en sinds Biden een grote stijgende wig in ontwikkeling. Vrijdag testte de DAX het bull-bear lijntje en eindigde de week exact op de dikke groene lijn. Saved by the bell. Maandag is wallstreet gesloten. Een daling maandag? Dat zou het technisch plaatje meteen gaan verzwakken. Details en kortere timeframes bespreken we dagelijks op onze chat.

Belastingen omhoog? Nu nog niet.

Wie gaat het coronagrapje uiteindelijk betalen denk je?  Precies!

De kater? Die komt later. Nu is het nog feest.

Beleggers zijn extreem bullish. What could go wrong?

 

De bitcoin. Een mega bubble? of het nieuwe goud?

De bitcoin staat er niet alleen voor als het over loodrecht gaat.

Tesla is inmiddels meer waard dan alle andere autobedrijven bij elkaar. Musk is de rijkste met een belang van ruim 20%

De services van optietrading

Vind je het leuk om een tijdje met ons mee te chatten of traden? Het is gezellig, leerzaam en bijna gratis!

Abonnementen

 

Rene vd Vondervoort