Divergentie ten top op de beurzen

Terwijl de AEX dapper blijft knallen en nieuwe hogere toppen neerzet,  doen de meeste andere beurzen dit niet meer.  Vermoeidheidsverschijnselen beginnen links en rechts wat toe te slaan. Er is duidelijk divergentie aan het ontwikkelen. In deze korte update een paar voorbeelden. 

Divergentie tussen de AEX en de DAX

Alle beurzen zijn het jaar knallend begonnen. De eerste week was er nog eensgezindheid; hand in hand gingen beurzen omhoog. Sindsdien is het verhaal iets genuanceerder. De AEX heeft relatief veel ICT -fondsen met PROSUS, ASML. ASMI, PHILIPS en ADYEN, terwijl de DAX alleen SAP als ICT fonds heeft. En het is met name de ICT fondsen die nog altijd de sterkste schakels zijn.

 

AEX vs DAX

AEX

Dagelijks knallen, gaps achterlatend. Tot vrijdag. Want ineens was het het island reversal. De koersen van donderdag liggen er als een eilandje bij, omgeven door gaps. Het Dit kan maandag meteen weer op zeep worden geholpen, het kan ook een blijverdje worden. dat weet niemand op dit moment.  Maandag weten we wel meteen waar we aan toe zijn.  Hieronder het relevante kanaal van de AEX.

DAX

Zien we bij de AEX dus bijna dagelijks nieuwe toppen (met gaps) . Bij de DAX is het de laatste weken een ander verhaal. Geen hogere toppen meer. Ook geen gaps. Hogere bodems en lagere toppen. Een pas op de plaats. Niet interessant voor long, ook niet voor short. Een tussenfase. Onbeslist voor het vervolg. Wachtend op de vervolgrichting,

 

Om nog duidelijker het verschil tussen de AEX en de Europese leider DAX te laten zien, in de volgende grafiek zie je de AEX met daarin ook de DAX.

Dan zie je de zeer mooie correlatie tussen beide indices die ineens de laatste weken mank begint te lopen. De AEX zit nog strak in het stijgend kanaal, maar de DAX wijkt de laatste weken af en is een stuk zwakker.

 

 

divergentie

Dow Jones

Als we het dan toch over divergentie hebben, zie hieronder de dow jones. 3 vingers in de lucht. 3 toppen. Met de 3e als hoogste. Niet meer interessant voor long.. Ook nog niet voor short. De stijgende wig en de 3 vingers geven wel ons duidelijke voorkeurspatroon voor het vervolg. Is het al maandag?

 

 

Het is duidelijk dat er wat interessants aan zit te komen.  Zo heeft momenteel elke index weer iets anders te vertellen. Er staan overal interessante patronen waar we wat mee kunnen.

Vind je het leuk om een tijdje mee te lezen of mee te traden in de vip chat van optietrading? Het is bijna gratis. En leerzaam . Vanwege de vele interessante strategieën die we toepassen. Veel beleggers zijn nog onbekend met spreads of condors of butterflys.

Gezellig en leerzaam om eens mee te lezen.

 

Abonnementen

 

Rene vd Vondervoort