Het beursjournaal van woensdag 5 mei

Na een positieve start werden de financiële markten ineens negatief verrast. Een grote verkoopgolf overspoelde de volgevreten beurzen. De AEX duikelde bijna 20 punten om te sluiten op 696.98 punten. De vraag is of er hiermee een einde is gekomen aan het dagelijks gevecht om de 710 punten. Lees hieronder verder.  

Het beursjournaal van 5 mei

Terugblik gisteren

Hieronder het verloop van gisteren. Na een rustige ochtend beginnen de beurzen te glijden. De AEX kende bij het slot slechts 3 winnaars. Tech werd in de verkoop gedaan. Adyen (veruit het duurste AEX-fonds met een KW van 200++) was de grootste daler met een min van 6.3%. Gevolgd door de andere tech fondsen BESI, ASML, ASMI en Prosus.

Marktoverzicht van 18.00 uur

beursjournaal

Rente omhoog

Aanleiding van deze sell-off was Janet Yellen. Ze meldde dat de rente wat zou kunnen gaan stijgen als de economie oververhit raakt. Dit was precies niet wat de markten wilden horen. Een rentestijging maakt aandelen kwetsbaar. Er is namelijk met grote hefbomen en recordbedragen aan geleend geld belegd. De geschiedenis leert dat dit niet goed kan blijven gaan. De verkoopknop werd massaal ingedrukt en de uitgang was even te klein.

In de avond waren de woorden van Yellen alweer vergeten. De dow eindigde in het groen. Eind goed, al goed.

De trend van de AEX

Er was alle rust afgelopen maand, waarbij de AEX steeds rondjes om de 710 maakte. Er staan 3 afgetekende toppen. De range is gisteren bij het slot losgelaten.

 

beursjournaal

 

Is er dan trendmatig echt iets veranderd na gisteren? Toch wel. De AEX zakte uit het trendkanaal waar het al een half jaar in zat. De candle van gisteren was een Key Reversal. Bij een key reversal is er eerst een hogere top, en later een lagere bodem. Dit is een zwak signaal. De AEX is ook onder de MA20 gedoken. De MA50 ligt op 691 en dat is een eerste doel. Daaronder is het weer berentijd. Maar zover is het nog niet, wallstreet houdt de rem op de daling. Dus een opvering vandaag ligt voor de hand. Het terugtesten van het kanaal waar de index is uitgevallen staat voor vandaag op het programma.

 

De trend van de DAX

Met kracht werd de neklijn neerwaarts doorbroken. Dit patroon is nog niet klaar. Maar tussentijdse opveringen kunnen natuurlijk altijd komen. Er staat nu zowel op de AEX als op de DAX een afgerond toppatroon. Maar op de langere timeframes loopt het allemaal nog niet zo’n vaart. Feit is wel dat de start van mei niet sterk is op de beurzen.

 

Vooruitblik vandaag

De start voor de Europese beurzen is groen,  Even bijkomen van gisteren. Reparatiedagje. Met een redelijk volle agenda.

Live: Indices, (crypto)valuta, grondstoffen, de agenda en meer

De service optietrading

Op de chat van optietrading traden we verschillende portefeuilles. Voor zowel korte als langere termijn.

Ben je beginnende optiebelegger? Je kunt alle begeleiding krijgen die je wilt!

We hebben ook een privé-chat, discretie is gewaarborgd.

Vragen? Mail naar info@optietrading.com

Tot zo op de chat, en anders: een fijne dag!

Rene vd Vondervoort