Het beursjournaal van vrijdag 28 mei

Vandaag beoordelen we in ons dagelijkse beursjournaal de bank/verzekeraar ING. Is het aandeel koopwaardig? Of kun je het beter links laten liggen? En hoe is het met de AEX zelf gesteld? Even lezen en je bent weer helemaal bij!                                     

Het beursjournaal van vrijdag 28 mei

Terugblik gisteren

Het volume was groot gisteren. De omzet was 3.8 miljard waar we de laatste tijd een gemiddelde dagomzet hadden van 2 miljard euro. Er gebeurde weinig, zoals er al maanden per saldo weinig gebeurt. De beurzen blijven hoog in de trend hangen.  De aex eindigde gisteren 0.4% lager op 708.36 punten na een dipje tegen het slot. Dat dipje aan het slot kun je overigens snel vergeten, dat komt er vandaag met de opening meteen weer bij.

 

De trend van de AEX

De AEX is al een paar maanden bezig met de 710-zone. We zien veel toppen bij de 719-720 zone en we zien ook telkens lagere bodems. Er is dus een megafoonpatroon ontstaan. (hogere toppen, lagere bodems). De vraag voor nu is of er nog een nieuwe UP komt naar de bovenkant van deze megafoon voordat we naar de onderkant gaan. Naar de lagere bodem dus.

 

Analyse ING

Het lange-termijnplaatje van ING zie je hieronder. In de jaren 90 was het 1 groot feest voor de banken en verzekeraars. Het verdienmodel was enorm door het grote verschil tussen de korte en lange rente. Ook werd er goud geld verdiend aan producten die later woekerpolissen bleken. Koersen stegen parabolisch in de jaren 90. En parabolische stijgingen lopen nooit goed af.

Met het uiteenspatten van de dotcombubble  in het jaar 2000-2001 klapte ook de koers van ING in elkaar. Tussen 2003 en 2007 was er een enorm herstel, maar toen de huizenmarkt in de VS begon te schuiven, crashten de bankaandelen wereldwijd opnieuw. Bedrijven die Too big to fail waren, kwamen aan het staatsinfuus na Lehmann in 2008 waarna de show de jaren erna weer verder kon gaan.

Sinds de bodem van 2009 was er opnieuw een herstel bij ING, maar het aloude verdienmodel van banken  is wel verdwenen door het rentebeleid van de centrale banken wat er sindsdien heerst.

De koersontwikkeling van ING van de afgelopen 30 jaar geeft een beeld wat er nog niet sterk uitziet. Wel is ING hard gestegen sinds DE bodem van een jaar geleden. Maar er komt zware weerstand aan.  Ondanks de knappe performance van afgelopen jaar, moeten er nog wat niveaus overwonnen worden om lange-termijnbeleggers in ING weer blij te maken.

ING korte termijn

Beleggers die afgelopen jaar in ING zijn gestapt zijn duidelijk wel spekkoper. Het plaatje ziet er fraai uit. Sinds de bodem van een jaar geleden is het aandeel sterk gegroeid. Trendmatig een van de sterkste AEX fondsen sinds een jaar. Het slot was gisteren op de HIGH. Erg sterk. Het aandeel ING is op weg naar de zware weerstand die van bovenstaande maandgrafiek zou je denken. Pas daarboven is het langere-termijn plaatje aan het versterken.

Conclusie voor het aandeel ING: Lange termijn ZWAK, korte termijn STERK. Pas op voor de naderende zware weerstand! 

 

Vooruitblik vandaag

Het reparatieteam is druk bezig. Zoals het heurt voorbeurs. We volgen de markten op de voet. Doe je mee?

 

 

De service optietrading

Samen traden, samen sparren? Never trade alone!

Op de chat van optietrading traden we verschillende portefeuilles. Voor zowel korte als langere termijn. Je bent welkom!

Vragen? Mail naar info@optietrading.com

Rene vd Vondervoort